"До диплома – через практику"

Оксана ЧИРВА
13 березня 2014

Рік від року вища освіта, здобута у провідних університетах Європи, стає популярнішою серед української молоді. Один з козирів диплома, отриманого в Європі, каже молодь, — гарний старт на майбутнє, бо не доведеться боротися за його визнання поза межами України. Інший, не менш вагомий, аргумент — у тамтешніх вишах приділяють максимум уваги саме практичним навичкам, а не теорії. А це, погодьтеся, важливо, бо в доважок до диплома молода людина отримує реальний досвід, якого так бракує випускникам вітчизняних університетів. 

Ось і студенти Школи форми (School of form), що у польському місті Познань (а цей міжнародний ВНЗ є відгалуженням варшавського Університету суспільної психології — SWPS), отримують майбутній фах не просиджуючи на лекціях, а постійно працюючи над власними проектами.

Майбутні дизайнери — Школа форми, організована кілька років тому відомим у світі трендсетером голландкою Лі Еделькорт, саме їх і готує, — ліплять з глини, вчаться працювати з деревом і металом, освоюють роботу на 3D-принтерах, за допомогою яких на тканину наноситься випуклий друк, створюють оригінальні колекції одягу, працюють над оформленням приміщень.

Фото надане автором

Одне слово, практичною роботою охоплені студенти всіх напрямків дизайну — одягу, середовища, інтер’єру, комунікації й індустріального. Причому першокурсники мають можливість вибору, якому саме видові дизайну віддати перевагу (вони вивчають ази усіх спеціальностей), а вже починаючи з другого познанські студенти опановують конкретний напрямок, який має стати їхнім хлібом на майбутнє. Як, приміром, група другого року навчання (на фото — працюють з глиною), яка обрала своїм фахом дизайн середовища, серед яких є і студенти з України — киянки Юлія Гунько й Олександра Косецька та Данило Данелюк з Чернівців. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua