"До іншого Шевченка — за півроку"

Людмила ЯНОВСЬКА
8 лютого 2014

«Нині суспільство можна поділити на тих, хто майже канонізував Шевченка у своїй свідомості, і тих, хто заперечує його винятковість і значення в українській культурі. Ми хочемо розказати нашому глядачеві про іншого Шевченка — живого. Зі своїми сильними і слабкими рисами характеру. А також кинути світло на утаємничені моменти з його життя. А таких, повірте, чимало», — так проанонсувала документальний фільм до 200-річчя з дня народження Великого Кобзаря, який покажуть на телеканалі «1+1» у Шевченківські дні (його прем’єра відбудеться в рамках проекту «ШЕВЧЕНКО/MANIA» в Мистецькому арсеналі), журналістка Світлана Усенко — автор ідеї та сценарію цієї стрічки.

Порівнявши біографії Тараса Шевченка, написані різними авторами в різні часи, та занурившись у творчість визначного поета і художника, вона дійшла висновку, що «попри нашу загальну вседоступність до Шевченка сьогодні, ми його зовсім не знаємо й досі живемо в полоні ще радянських ілюзій про життя цієї людини».

Визволяє себе з цього полону творча команда з «1+1», яка працює над фільмом ось уже півроку, заручившись допомогою і знаних експертів-шевченкознавців, і не відомих широкому загалу, спираючись на графологічні експертизи й фізіономічні ознаки для ідентифікації осіб. Знімальна група побувала за цей час у Санкт-Петербурзі, Москві, Оренбурзі, Ізраїлі, Люксембурзі,  Казахстані, проїхала місцями заслання Шевченка.

У документальному фільмі про Тараса Шевченка глядачів здивує розповідь про досі не відомі факти з його життя, автори обіцяють їм з’ясувати таємницю феномену і стрімкий злет звичайного кріпака з України.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua