"До кінця року матимемо Парк ракет"

Наталія БІЛОВИЦЬКА
3 липня 2013

ПРОЕКТ

В унікальному музейному комплексі  імітуватимуть запуск у космос на спеціальній віброплатформі

Подібного проекту в Україні, що входить у число космічних держав світу,  наразі немає. Та й взагалі не кожна країна може похвалитися музеєм із справжньою ракетно-космічною технікою. У новому виставковому центрі, будівництво якого розпочато у Дніпропетровську, демонструватимуть не тільки макети ракет та супутників, а й низку раніше засекречених ракет, які свого часу складали ракетний щит СРСР. Серед майбутніх експонатів — «Дніпро», «Циклони» та «Зеніти», ракетні двигуни, макети космічних апаратів «Інтеркосмос», «Січ-2» тощо.

За словами голови Дніпропетровської обласної ради, ініціатора проекту Євгена Удода, Парк ракет представлятиме етапи становлення вітчизняної ракетно-космічної галузі, починаючи від першої ракети Р-1 до сучасних «Зенітів», знайомити з важливими науковими досягненнями Дніпропетровщини, та України загалом. У виставковому комплексі передбачені експонати, цікаві і для дорослих, і для дітей. Парк ракет, розташований на відкритому майданчику у центрі міста, стане прикрасою міста і цікавим об’єктом для туристів.

Дивуватимуть гостей і жителів Дніпропетровщини космічною технікою, сучасними технологіями та майже справжнім запуском ракети. Фото автора

«Упевнений, що Парк ракет стане обличчям космічної столиці, — зауважив Євген Удод. — Моя особиста мета — створити маршрут, проходячи яким усі охочі змогли б побачити досягнення наших земляків і те, що раніше було недоступне для відкритого огляду. Тут буде представлено супутники, космічні станції, бойові ракети».

Новий музейний комплекс стане філією Дніпропетровського національного історичного музею (ДНІМ) ім. Д.І. Яворницького і буде переданий на його баланс. За словами  директора ДНІМ Надії Капустіної, його структура, дизайн уже розробляється, а проект — на стадії будівництва. У складі Парку ракет запроектована виставкова зала з різноманітними тематичними експозиціями. Тут виставлять ракету у розрізі. Музей буде наповнений великою кількістю інформаційних систем, аудіо- та відеоефектами. Особливою родзинкою комплексу має стати вібропідлога, яка імітуватиме запуск ракети і дасть можливість відвідувачам відчути, як під час цього пуску тремтить земля.

«Дніпропетровськ — космічна столиця України, і безумовно, області необхідний іміджевий проект, який би презентував досягнення в галузі ракетно-космічного будівництва, — вважає Надія Капустіна. — Ми намагаємося наповнити проект подіями і персоналіями, адже саме люди створювали цю техніку». 

Майбутні експонати, які зберігалися у засекреченому корпусі Дніпропетровського національного університету (ДНУ) ім. Олеся Гончара та коледжу ракетно-космічного машинобудування ДНУ ім. Олеся Гончара, перевезені до заводу «Південмаш» для подальшого дообладнання та виконання ремонтно-відновлювальних робіт. Після цього вони знайдуть місце у музейній експозиції.

Голова Дніпропетровської облради Євген Удод сподівається, що введення виставкового комплексу в експлуатацію відбудеться у жовтні цього року. Загальна вартість проекту становить 8 мільйонів гривень, партнерами його є заводи «Південмаш», «Дніпроважмаш» та інші підприємства космічної галузі. З обласного бюджету на нього планують виділити близько 7 мільйонів гривень. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua