"До кінця травня усі воїни АТО отримають аптечки"

Тетяна МОІСЕЄВА
2 квiтня 2015

За місяць в ірпінському госпіталі відкриють перший в Україні Unit of Psychophysical Rehabilitation — кабінети для психофізичної реабілітації, де зокрема вперше буде застосовано унікальні технології аудіовізуальної стимуляції. Задум впроваджуватимуть за допомогою канадського проекту «Ангели-хранителі України», повідомив на прес-конференції радник міністра оборони України Всеволод Стеблюк.

«Донедавна в Україні медико-психологічної реабілітації як напряму фактично не було, тож  сьогодні доводиться працювати з нуля»,  —  нагадав фахівець і пояснив, що у світовій практиці реабілітації є три принципи: найбільш ранній її початок, етапність та безперервність. «У розробленій нами системі етапності й безперервності нині працюють військово-медичні клінічні центри, в яких створюють відділення реабілітаційного напряму і співпрацюють з реабілітаційними відділеннями санаторію Міністерства оборони. Потужність таких реабілітаційних центрів на сьогодні  — 1400 ліжок».

За його словами, до них входять відповідні відділення ірпінського, вінницького та львівського госпіталів. В ірпінському госпіталі  відпрацьовують пілотний проект щодо безперервності медико-психологічної реабілітації: до реабілітаційного відділення прибувають поранені з Головного військово-клінічного госпіталю, де з ними працюють психологи і соціальні працівники. Третій етап  —  психологічна реабілітація й соціальна адаптація на базі санаторію «Пуща Водиця», котрий спеціалізується на лікуванні посттравматичних стресових розладів — однієї з найтяжчих патологій воєнного часу.

Крім того, Міноборони має намір витратити приблизно 52 мільйони гривень на закупівлю індивідуальних аптечок для бійців АТО. «Аптечки до кінця травня поставлять у війська, а певну їх кількість — 46 тисяч  —  закладемо в недоторканний запас. До складу аптечок входитимуть компоненти, котрі випускає наша вітчизняна промисловість, зокрема джгути типу «турнікет», що не поступаються якістю американським. Також є два ймовірних виробники гемостатичних засобів», — сказав начальник відділу постачання медичного майна військово-медичного департаменту Міноборони Володимир Прудников. Недоторканний запас аптечок в Міноборони планують створити до кінця року.  



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua