"До Ощадбанку через бібліотеку"

Наталя ЗВОРИГІНА
2 серпня 2013

МОНІТОР

Сім районів Запорізької області виграли грант програми «Бібліоміст» на обладнання сільських книгозбірень комп’ютерами

У найбільшому селі України — Костянтинівці Мелітопольського району — в дитячій бібліотеці працює безкоштовний для користувачів Інтернет-центр «Флеш.Ка». За словами завідуючої Галини Ольховської, обладнання — три комп’ютери та копіювальна техніка — отримано в рамках програми «Бібліоміст», що фінансує Фонд Білла і Мелінди Гейтс. А за сприяння місцевої влади та завдяки допомозі меценатів вдалося підготувати і обладнати приміщення: придбати нові меблі і встановити сигналізацію. Свою частку у добру справу внесли і батьки вихованців місцевих дитячих садочків «Теремок» і «Веселка»: вони власноруч зробили ремонт, допомагали встановлювати меблі. Люди з радістю долучилися до роботи. Адже комп’ютери та Інтернет є поки що не в усіх жителів Костянтинівки. А нині дітлахи і дорослі мають змогу спілкуватися з усім світом.

Власний Інтернет-центр отримали і жителі селища Мирне цього самого району. Свій вільний час тут залюбки проводять вихованці школи та дитячого притулку для неповнолітніх, члени клубу «Надія», що працює при бібліотеці.

Тепер доволі швидко забезпечується зв’язок через скайп із Терпіннівською та Семенівською бібліотеками-філіями.

Користувачі бібліотечних послуг на практиці переконуються у перевагах вільного доступу до Інтернету. Наприклад, читачів районної бібліотеки та учасників клубу «Надія» швидко зареєстрували на сайті Ощадбанку для отримання грошової компенсації по вкладах, школярі миттєво отримують інформацію для занять, а зовсім юні читачі змогли знайти свій улюблений мультик і записати його на диск для домашнього перегляду.

П’ять бібліотек Мелітопольського району отримали обладнання для створення власних інформаційних центрів. Тепер і сільські жителі можуть стати активними користувачами ПК: проектом «Бібліоміст» передбачено навчання основам роботи на комп’ютері. Втім, доступ до всесвітньої павутини не повинен знизити інтерес читачів до книг, впевнені бібліотекарі.

— Комп’ютеризація бібліотек, зокрема сільських, дуже допомогла місцевим жителям при реєстрації на отримання виплат за вкладами ощадбанку СРСР. Людям не потрібно їхати в райцентр і вистоювати в черзі, досить прийти в місцеву бібліотеку, де підготовлені фахівці допомагають пройти не складну процедуру реєстрації вкладників, — підтвердив голова Мелітопольської райради Юрій Єсипенко. — Бібліотеки Мелітопольського району відкрили нову сторінку в забезпеченні та обслуговуванні читачів за допомогою використання сучасних Інтернет-технологій.

Завдяки перемозі у конкурсі «Організація нових бібліотечних послуг із використанням вільного доступу до Інтернету» програми «Бібліоміст» Мелітопольська районна централізована бібліотечна система отримала 15 комп’ютерів, а також чотири принтери-сканери, веб-камери, навушники з мікрофонами, які розподілені за філіями. Користування Інтернетом для читачів бібліотек безплатне.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua