"Добро на вістрі клинка"

Олена ОСОБОВА
18 травня 2013

МАЙСТЕРНІСТЬ. Виставка робіт відомого зброяра Олександра Ткаленка подорожує українськими музеями. Тур відбувається в рамках практикуму «Кращі мистецькі проекти музеїв України». 27 одиниць художньої зброї, виготовленої відомим майстром з Антрацита, багато з яких перемогли на всеукраїнській спеціалізованій виставці, зможуть роздивитися всі охочі. Але до своєї першої персональної виставки президент Східноукраїнської спілки зброярів України «Біла зброя» підготував ще й три нові роботи. Найсміливішим серед експонатів без перебільшення можна назвати нагородну шаблю, на клинку якої з одного боку вигравірувано девіз: «Поспішайте творити добро», а з другого: «Добро перемагає зло».

«Парадоксально: без зброї не було б миру на землі. І тільки озброєне добро перемагає зло, — пояснює майстер свій задум. — Мені хотілося так донести до людей думку, що життя треба прожити із честю та гідністю. По-лицарськи».

Серед експонатів — нагородна шабля. Фото автора

Головним досягненням останнього року сам він вважає створення шпаги «Міста-герої». Її виготовлено за зразком 1797 року. Клинок зроблено унікальним методом синіння та прикрашено мініатюрними орденськими зірочками на гербах міст, які кріпляться на оксамитові колодки, й переплетено георгіївською стрічкою.

Тема Великої Вітчизняної війни  для заслуженого майстра народної творчості Олександра Ткаленка свята. Як і  пам’ять про діда, легендарного визволителя.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua