"Домашній стаціонар в Івано-Франківську: ефективно і комфортно"

Світлана ІСАЧЕНКО
19 липня 2014

«У рідній хаті і стіни лікують», — стверджує народна мудрість. Лікарі з Івано-Франківської міської поліклініки №1 вирішили нею скористатися й запровадили практику домашніх стаціонарів. Переважно повноцінною медичною допомогою вдома забезпечують інвалідів, самотніх людей, тих, хто прикутий до ліжка чи кого складно або не бажано транспортувати до лікарні.

— Часто трапляється, що хвора людина навідріз відмовляється від госпіталізації, — розповідає головний лікар Іван Романюк. — Причини в кожного свої, але найчастіше на стаціонарне лікування не погоджуються люди, прикуті до ліжка, за якими потрібен особливий і постійний догляд. Наші медики проводять удома повноцінне лабораторне обстеження, можуть зробити електрокардіограму, внутрівенні крапання, ін’єкції тощо.

Така практика триває понад рік. Загалом на домашньому стаціонарі проходять курс лікування 31—35 пацієнтів, з них чимало важкохворих.

До пацієнта, якого оформляють на домашній стаціонар, щодня приходить лікар-терапевт. На деякі консультації приїжджає «вузький» спеціаліст. Маніпуляції виконує медична сестра. Пацієнти за потреби проходять огляд гастроентеролога, кардіолога, хірурга, окуліста, невропатолога. Тобто отримують усі медичні послуги, які надає і стаціонар будь-якої лікарні.

Окрім того, сімейні, дільничні лікарі постійно стежать за здоров’ям пацієнтів. Навіть якщо вони не потребують у даний момент допомоги медичного працівника, не викликають його додому, терапевт чотири рази на рік відвідує хворого, призначає йому відповідні аналізи й лікування. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua