"Домовленості сприятимуть зміцненню дружніх відносин"

28 лютого

У понеділок Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із Прем’єр-міністром Болгарії Ніколаєм Денковим, який перебував з візитом у нашій країні, повідомляє офіційне інтернет-представництво Президента України. Вітаючи очільника болгарського уряду, глава держави подякував за те, що в час повномасштабної російської агресії його країна підтримує наших людей, державу та принцип незалежності націй у Європі.

«Ми домовилися з Болгарією активізувати розбудову логістики та інфраструктури в нашому регіоні. Наша спільна повага до принципу добросусідства додасть економічного зростання обом нашим країнам», — сказав Президент України.

Сторони також обговорили співпрацю в енергетиці та оборонному виробництві. Крім того, Україна та Болгарія зацікавлені розвивати копродукцію.

Відповідаючи на запитання журналістів, Володимир Зеленський уточнив, що Україна має великий інтерес до спільного виробництва зброї з Болгарією та іншими державами.

Очільник уряду Болгарії Ніколай Денков наголосив, що повномасштабна агресія росії в Україні — це війна проти Європи та всього демократичного світу.

Україна та Болгарія зробили ще один крок для зміцнення дружніх та партнерських відносин. На цьому наголосив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль за підсумками зустрічі із Прем’єр-міністром Болгарії Ніколаєм Денковим, повідомляє Департамент комунікацій Секретаріату Кабінету Міністрів України.

«За підсумками всебічного діалогу ми дійшли спільного знаменника щодо багатьох важливих питань. Україна та Болгарія й надалі посилюватимуть співпрацю в боротьбі з російською агресією та для відновлення територіальної цілісності і суверенітету нашої держави», — наголосив Денис Шмигаль.

Очільник українського уряду зазначив, що Болгарія займатиме лідерські позиції в імплементації формули миру Президента України, зокрема в частині екологічної, енергетичної, продовольчої безпеки та відновлення.

Крім того, Болгарія й надалі підтримуватиме Україну на шляху до ЄС та НАТО.

Прем’єр-міністр України зазначив, що наша держава очікує пожвавлення військової співпраці з Болгарією, зокрема в межах українсько-болгарської комісії з військово-технічних питань. Це збільшить обсяг військової допомоги і започаткує спільне виробництво зброї та військової техніки.

«Болгарія також братиме активну участь у відбудові України. Особливо перспективний енергетичний сектор, зокрема поновлювана, а також атомна енергетика. Прагнемо разом якнайшвидше реалізувати проєкт вертикального газового коридору. Це буде стратегічний маршрут постачання додаткових обсягів скрапленого природного газу для потреб регіону», — сказав Денис Шмигаль.

Як повідомив Прем’єр-міністр України, сторони домовилися, що найближчим часом профільні міністерства вивчать можливості встановлення інтерконекторів між електромережами України та Болгарії через електромережу Румунії в межах ENTSO-E.

У питанні торговельних відносин Денис Шмигаль та Ніколай Денков підбили підсумки виконання домовленостей, досягнутих під час візиту Президента України Володимира Зеленського до Болгарії торік улітку. Було визначено пріоритетні напрями подальшої взаємодії.

Болгарія допоможе збільшити свій транзитний потенціал європейськими «шляхами солідарності» в напрямку портів Середземного моря.

«Також у наших планах на нинішній рік — проведення наступного засідання Спільної міжурядової комісії з питань економічного співробітництва. Разом організуємо українсько-болгарський бізнес-форум під патронатом торгово-промислових палат обох країн», — зазначив очільник українського уряду.

За підсумками зустрічі прем’єр-міністри України та Болгарії підписали спільну заяву. У присутності глав урядів було підписано меморандум про співпрацю в оборонній галузі.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua