"Дональд Туск проти тиску на Україну"

Віталій ЮРКІВ
16 травня 2014

Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск повідомив, що «Газпром» використовує країни ЄС для тиску на Україну, вимагаючи від неї сплати боргів за постачання газу за допомогою іноземних кредитів. Про це він сказав на прес-конференції для журналістів. Польський прем’єр звинуватив російську компанію в «жорстокій грі».

«Ми є свідками тиску «Газпрому», який хоче вплинути на Західну Європу, щоб вона змусила Україну заплатити за газ за допомогою західних кредитів. Для мене це неприйнятно. Проте деякі країни залежать від російського газу і тому вразливі перед подібним тиском», — констатував політик.

Більшість країн Центральної Європи, а також Німеччина, Австрія, Італія і низка інших, отримують російський газ через ГТС України, тому будь-яке порушення постачань може поставити їх у досить незручне становище.

Крім того, Дональд Туск піддав критиці європейських політиків, які, на його думку, невтішно відгукнулися про майбутні перспективи України. Зокрема, Жан-Клод Юнкер, колишній глава Єврогрупи і один з кандидатів на посаду президента Європейської комісії, днями висловив сумніви в тому, що Україна в найближчій перспективі може приєднатися до ЄС. На думку пана Юнкера, наслідки поточної політичної кризи в Україні відчуватимуться іще тривалий час.

Трохи жорсткіше польський прем’єр висловився з приводу заяви прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана. Угорський прем’єр заявив, що влада його країни планує розпочати видачу громадянства угорцям, які проживають на території України, а також зажадав автономії для цих угорців. «Висловлювання пана Орбана сумні й недоречні. Нам не слід потурати, прямо або побічно, сепаратизму в Україні», — заявив Туск. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua