"Донецькі теплопостачальники чекають холодів"

Павло КУЩ
24 вересня 2013

Уже в першій декаді вересня у батареях центрального опалення багатьох багатоповерхівок Донецька почувся характерний шум води: розпочалося контрольне комплексне випробування та налагодження мереж теплопостачання. Місцеві комунальники також офіційно повідомили про повну готовність забезпечити теплом мешканців обласного центру. Тим більше, що інспекція державного енергетичного нагляду в Донецькій області вже підписала акт готовності теплового господарства до роботи в опалювальний сезон 2013–2014 років.

«Цього року всі заходи з підготовки теплового господарства до зими виконували чітко за графіком, і навіть з невеликим випередженням, а це дало можливість нам перед здачею об’єктів в експлуатацію ще раз усе перевірити, –– розповідає директор КП «Донецькміськтепломережа» Віктор Рогачов. –– І це дуже важливо, адже саме в підготовчий період закладається фундамент безаварійної роботи взимку. Ми намагалися виконувати всі роботи з максимально високою якістю, що відзначено в акті інспекції Держенергонагляду». За словами керівника, нині теплопостачальники очікують тільки відповідного розпорядження з міської ради, щоб у разі похолодання насамперед обігріти дитячі садки, школи, лікарні тощо, а потім — житлові будинки, підприємства та установи.

Така впевненість грунтується на тому, що комунальники вже здали в експлуатацію всі об’єкти теплопостачання: 176 котелень та 104 теплопункти. До настання холодів також вдалося стовідсотково підготувати теплові мережі, а це більш як 900 кілометрів труб. А ще комунальники відрапортували про заміну 14 кілометрів проблемних мереж та про завершення капітального ремонту майже 13 кілометрів ізоляції. Крім того, на шести центральних теплових пунктах міста встановлено і відтепер використовують системи автоматизації та диспетчеризації, які дають можливість суттєво поліпшити якість роботи, а в котельних змонтували 28 сучасних вузлів обліку використання газу.

Певна річ, ретельна підготовка теплового господарства до опалювального сезону потребувала чималих коштів: вартість всіх відповідних заходів становить 24 мільйони гривень. І зважаючи на витрати, комунальники не втомлюються звертатися до донеччан із проханням вчасно розраховуватися за послуги, своєчасність і якість яких вони гарантують.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua