"Допомагає контроль із космосу "

Валерій МЕЛЬНИК
14 березня 2013

РІВЕНЬ КУЛЬТУРИ. У Луцьку всі автобуси на регулярних міських перевезеннях обладнують засобами GPS-моніторингу. Це дає можливість міськвиконкому налагодити належний контроль за виходом і рухом автобусів. А ще постійно надавати лучанам додаткову європейського рівня послугу — можливість в онлайн-режимі відстежувати рух потрібних маршруток через спеціальний сайт в Інтернеті. А отже, не витрачати зайвого часу на очікування маршрутки.

У місті для перевезення пасажирів уже не застосовують, як це було ще десять років тому, ввезений після використання у Західній Європі і пристосований для пасажирських перевезень різного ∂атунку вантажний автотранспорт. На лінію виходять нові або майже нові автобуси різних виробників. Це результат того, що міськвиконком під час укладання договорів із перевізниками однією з умов поставив підвищені вимоги до безпеки. І стовідсоткове забезпечення виграних на тендерах маршрутів саме новою технікою.

— Нині у місті працює 262 маршрутних автобуси восьми перевізників, — каже міський голова Луцька Микола Романюк. — Курсує і 17 одиниць громадського транспорту, що пристосований для перевезення людей із обмеженими фізичними можливостями. Уже рік як перевезення інвалідів-візочників здійснює спеціально облаштований транспорт Територіального центру соціального обслуговування міста Луцька. Такою специфічною послугою вже скористалися понад 200 лучан.

Транспортна політика міської влади досить гнучка і лояльна до людей. За рахунок малого бізнесу і з допомогою благодійників зокрема облаштовано зупинки міського транспорту. На численні прохання громадян внесено зміни і в деякі міські маршрути, іншими стали й схеми руху транспорту.

Нині в місті автобуси перед виходом з парку ретельно прибирають; майже не почуєш від водіїв грубих слів, не ллється із динаміків остогидлий шансон, не тягне у салон від шофера тютюновим димом. Адже якщо є скарга на це, як правило, міська влада реагує різко. І зменшує для перевізника шанси знову виграти на тендері право працювати на прибутковому маршруті.

Рівень культури обслуговування підвищився і під час користування таксомоторами. За помірну ціну луцькі таксисти охоче виручають людей після того, як приватні автобуси та комунальні тролейбуси поїдуть на нічний відпочинок.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua