ПОЗИЦІЯ

Прем’єр переконаний, що нові норми будівництва автошляхів підвищать їх якість

В  Україні слід розробити та запровадити нові стандарти будівництва автомобільних доріг. Про це заявив Прем’єр-міністр Микола Азаров після відвідання Національного транспортного університету.

«Нам необхідно розробляти нові стандарти, нові норми будівництва автодоріг, щоб можна було на тендерах будівельникам пред’являти нові вимоги. Розробки транспортного університету дають змогу контролювати якість будівництва дорожнього полотна», — сказав глава уряду, додавши, що НТУ вже розробляє такі стандарти.

За його словами, уряд має намір організувати випуск на вітчизняних підприємствах усіх потрібних матеріалів та техніки для будівництва доріг. «Нам необхідно створити базу для будівництва автодоріг: це і кар’єри, і заводи з виробництва бітуму, і заводи, які дають змогу підсилити покриття, і дорожньо-будівельна техніка, і прилади з контролю — це серйозна велика програма», — зазначив Микола Азаров. Він додав, що вже у 2013 році уряд удвічі збільшить фінансування дорожнього будівництва і ремонту.

Водночас Кабінет Міністрів розглядає можливість запровадження автоматизованих систем контролю за рівнем транспортного навантаження. «Коли ми відкрили кордони, на наші дороги ринув великий потік важких транспортних засобів, на які шляхи не були розраховані. Це спричинило істотне руйнування доріг. Нам необхідно виділити для такого важкого транспорту певні напрямки, зробити ці напрямки задовільними для таких перевезень, а на всіх інших — обмежити рух важкого транспорту», — сказав Микола Азаров, наголосивши, що це загальноприйнята у світі практика.

А під час відвідання Національного транспортного університету Прем’єр ознайомився з роботою науково-дослідної лабораторії з підвищення якості будівництва, ремонту і утримання доріг. «Я переконався, що у нас є достойні розробки. Безумовно, ми їх підтримуватимемо як науковий напрям», — сказав Микола Азаров. Глава уряду оглянув зразки дорожніх комплексів, що їх використовують для оцінки стану дорожнього покриття, прилади для контролю якості матеріалів, з яких будують дороги, та ознайомився з роботою Міжнародного центру інформаційних технологій, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ. 

Відділ новин 
«Урядового кур’єра»