СПІВРОБІТНИЦТВО

Питання розвитку дорожньої інфраструктури та підвищення безпеки руху в Україні обговорили в ході зустрічі віце-прем'єр-міністр Борис Колесніков з президентом Міжнародної автомобільної федерації (FІA) Жаном Тодтом

Юрій ВАСИЛЕНКО

Борис Колесніков зокрема зазначив, що приведення інфраструктури до європейського зразка є одним із стратегічних завдань українського уряду: "Для будівництва нових доріг ми обрали зразок Північно-Західної Європи, чимось подібний до німецького розвитку будівництва доріг, і пішли шляхом оподаткування акцизу на паливо. Скасування транспортного збору та спрямування акцизних зборів на будівництво доріг дають шанс за 5-7 років отримати абсолютно нову автомобільну країну. Вже у 2012 році це дасть нам 3 млрд дол. на будівництво нових доріг", - наголосив віце-прем'єр-міністр.

Він також акцентував увагу на тому, що безпека та інтереси людини - головне, чим опікується Кабмін при розробці своїх стратегій та планів. Тому Україна зацікавлена брати участь в усіх міжнародних проектах, спрямованих як на розвиток сучасної дорожньої інфраструктури, так і на мінімізацію кількості постраждалих у результаті ДТП. До пріоритетів уряду належить також розвиток громадського транспорту. "Ми серйозно працюємо над цим питанням. Заміщення індивідуальних автомобілів сучасним та комфортним громадським транспортом є одним з елементів Програми дій ООН з підвищення безпеки руху", - сказав Борис Колесніков. І підкреслив, що питання відновлення громадського транспорту в Україні є нагальним, а українські виробники готові забезпечити виробництво транспортних засобів великої місткості: "Ми бачимо громадський транспорт як проект державно-приватного партнерства і чекаємо відповідних ініціатив приватного сектору".

В Україні низка масштабних програм, за словами віце-прем'єра, спрямована на розвиток саме масового туризму: "Інфраструктура у нас розбудовується завдяки Євро-2012 -проте цим не обмежуємося. Ми маємо амбітні плани по розвитку належної туристичної інфраструктури по всій країні, щоб створити базу як для перетворення країни у європейський туристичний центр, так і для проведення змагань рівня Формули-1".

Президент Автомобільної федерації України Євген Червоненко, який теж взяв участь у зустрічі, зауважив, що в світі ще мало знають про Україну як про туристичну державу, у зв'язку з чим прийнято рішення просувати імідж нашої держави через спортивні змагання. "Євро-2012, Прайм Ялта Ралі - через рекламу таких заходів світ дізнається про Україну більше . Іноземні туристи побачать чарівні краєвиди, приязних людей. Це величезний стимул відвідати нову країну", - сказав він. А Борис Колесніков підкреслив, що держава готова підтримувати розвиток автомобільного спорту - як через участь у створенні належної інфраструктури, так і шляхом підготовки і залучення спортсменів. "Звичайно, ми плануємо участь таких спортсменів як Бубка, Шевченко, Клички у промо-кампаніях з безпеки дорожнього руху. Сподіваюсь, що вони стануть нашими партнерами", - сказав він.

У свою чергу президент Міжнародної автомобільної федерації Жан Тодт зазначив, що FІA готова всіляко допомагати Україні і сприяти залученню ресурсів міжнародних фінансових організацій та агенцій для реалізації проектів в Україні. Жан Тодт та Борис Колесніков домовились також про співпрацю у підготовці до спортивних змагань високого рівня, зокрема у підготовці до проведення у Криму в червні 2011 року етапу Кубка світу з авторалі та інших змагань світового рівня.