"Доза має значення"

Ірина ПОЛІЩУК
29 травня 2014

Що може принести більшу насолоду, ніж скоринка щойно спеченого запашного хліба? Адже він — приготований з любов’ю та ще й з якісних продуктів. Один із найважливіших складових випічки — дріжджі. Торговельні мережі пропонують нам великий вибір, але які з них якісні — питання, що турбує всіх господинь.

Плутанина чи махлювання?

Раніше для домашньої випічки здебільшого використовували пресовані дріжджі, але вони швидко псуються, тому виробники почали виготовляти висушені, з більш тривалим терміном зберігання. Розрізнити їх дуже легко. Пресовані дріжджі — це блоки, загорнуті в спеціальний папір. Зберігати їх потрібно в холодильнику при температурі 0+4 градусів до 12 діб.

При кімнатній температурі вони зберігатимуться не більш ніж добу. А сухі виготовляють у гранулах або у формі порошку. Вони не настільки «вибагливі» до температурних режимів, як пресовані, тому не втрачають своїх властивостей упродовж 1—2 років. Деякі господині за звичкою користуються пресованими, оскільки не довіряють сучасним технологіям виробництва. Мовляв, сухі не завжди «працюють». Проте якщо дріжджі якісні, випічка буде смачною і на пресованих, і на сухих.

Зацікавились якістю цього незамінного на кухні продукту і в Центрі споживчих експертиз «Тест». Для дослідження його фахівці закупили 7 видів сухих дріжджів різних торгових марок: Львівські дріжджі, «Еко», «Премія», «Саф-момент», «Саф-Левюр», Haas, Dr. Oetker.

Уже традиційно експерти розпочали перевірку з оцінки маркування й пакування. Виробник «Еко» дату чомусь наніс на друкований текст, а на пакуванні «Саф-момент» відсутній телефон представника. Тобто можливість висловлення думки споживача виробнику телефоном про цей продукт навіть не передбачена! На пакуванні Dr. Oetker не вказано, що дріжджі сухі. Проте найбільше вразило фахівців маркування Haas. На пакуванні продукту вказано дату виготовлення 06.11.2014 р., проте куплений він був у квітні 2014 року. Можливо, виробник трохи переплутав дати і мав на увазі кінцеву дату придатності. Але це лише припущення.

— Така плутанина з датами просто неприпустима, — впевнена керівник експертно-аналітичного відділу Центру експертиз «Тест» Ніна Кільдій. — Найцікавіше те, що під час попереднього дослідження дріжджів у 2008 році цей учасник мав ті самі проблеми. Тож час іде, а проблеми залишаються незмінними. Прикро, що виробник не вважає за потрібне виправлятись. Чи, можливо, як кажуть в Одесі, він таки щось із цього має?!

Незмінна якість

Дуже важливий етап тестування — фізико-хімічні дослідження, під час якого фахівці перевірили вологість продукту (вона не повинна перевищувати 8%). Приємно, що зауважень до цього показника не було.

Чи не головний показник — здатність зброджувати середовище. Дріжджі повинні «підіймати» тісто і розпушувати його. Робити це вони мають швидко. Визначають цю «підйомну силу» за часом, упродовж якого тісто мусить піднятися на 70 мм. Згідно з ДСТУ це має статися не більше ніж за 70 хвилин. Такий норматив для дріжджів вищого гатунку. Загалом усі 7 марок досить швидко впорались з поставленим завданням.

Ще один дуже важливий показник — мальтозна активність. На жаль, в ДСТУ вимоги до мальтозної активності не прописані, але для якісних дріжджів вона має становити не більше 50—80 хвилин. Дослідження довели, що в цілому 7 марок сухих дріжджів були на висоті, що і підтвердило пробне випікання. Тісто замішували за одним рецептом та з однакового борошна, але на різних дріжджах. Готовий хліб вийшов пористий і відмінно піднявся.

— Загалом якість дріжджів у цьому тестуванні порівняно з попередньою перевіркою не змінилась. Можна сміливо казати, що цей продукт якісний, — запевняє Ніна Кільдій. — А щоб під час випікання вас не спіткала якась неприємність, краще не купуйте дріжджі, у яких минув термін придатності. Адже вони потихеньку втрачатимуть свою «силу». І зберігати їх бажано в закритому вигляді.

А коли працюватимете з дріжджами, то обов’язково звертайте увагу на їхнє дозування, адже пакетики за місткістю своєю різні: пакетик може бути розрахований і на кілограм борошна, і на півкілограма. І, звісна річ, не можна ігнорувати рекомендації, прописані на пакуванні. Якщо дотримуватись цих простих порад, випічка справді буде смачною.
 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua