"Доживемо до грудня"

Людмила ЯНОВСЬКА
6 липня 2013

ЧЕКАЄМО. І дізнаємося, чи стануть «Ядерні відходи» Мирослава Слабошпицького кращим європейським короткометражним фільмом 2013 року. Звістку про це тоді почуємо з церемонії нагородження в Берліні. А поки що порадіймо, що на кінофестивалі в Грімстаді (Норвегія) на цей приз Європейської кіноакадемії (EFA) номіновано саме українську стрічку, яка удостоєна такої честі вперше в історії нашого вітчизняного кіно. Її суперниками будуть 15 фільмів, з-поміж них і російський «Лист» Сергія Лозниці, висунутий до цієї номінації на кінофестивалі в Кракові.

Нашим глядачам «Ядерні відходи» потрапили на очі торік у листопаді, коли разом з іншими фільмами альманаху «Україна, ¢удбай» (кінокомпанія ArthouseTraffic) демонструвалися в кінотеатрах країни. А ще одна зустріч з кінодітищем Мирослава Слабошпицького, престижно нагородженим «Срібним леопардом» МКФ у Локарно, гран-прі кінофестивалю країн СНД і Балтії «Кіношок», «Золотою медаллю Белграда», незабаром відбудеться в національному конкурсі Одеського міжнародного кінофестивалю.

Знята у Чорнобилі камерна історія про чоловіка і жінку, які працюють у зоні відчуження, на сайті фестивалю в Грімстаді презентована так: «Журі високо оцінило сильне авторське висловлювання та порівняння поводження з радіоактивними відходами і викинутими людськими життями. Створені режисером персонажі фільму гідні захоплення. Фільм дає ідеальний опис ядерної природи середовища, ворожого до всього живого. У фільмі показано місце, де всі діалоги мовкнуть. Історія розвивається сама по собі, в повільному, механічному темпі, й це приводить нас туди, де відчужена душа людини».

Що саме додасть до різнофестивальних характеристик «Ядерних відходів» журі Європейської кіноакадемії, прочитаємо вже взимку. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua