"Драйвер економіки"

Юрій ВАСИЛЕНКО
30 березня 2013

Юрій ВАСИЛЕНКО
для «Урядового кур’єра»

ПОЗИТИВ. Попри те, що минулий рік був не дуже вдалим для багатьох сегментів вітчизняної економіки, темпи розвитку і  надання послуг зв’язку та інформатизації значно перевищили темпи зростання ВВП. Як зазначив під час презентації Звіту про роботу Національної комісії, що здійснює державне регулювання  у сфері зв’язку та інформатизації,  її голова Петро Яцук, в  абсолютному визначенні доходи від надання послуг зв’язку та інформатизації в 2012 році становили близько 62 мільярди гривень. А позитивну динаміку відображають конкретні цифри: порівняно з 2011 роком вони зросли на 6,7 %, що становить майже три мільярди гривень.

Фактично галузь зв’язку та інформатизації стала одним із драйверів економіки і може служити взірцем для інших її сегментів. Оскільки   два відсотки зайнятого в ній населення   формують 4,6% ВВП України. Більша частина доходів традиційно для українського ринку отримана від надання послуг у сфері зв’язку — 52,3 мільярда гривень, а це майже на 2 мільярди гривень більше, ніж  у 2011 році. Найбільш динамічно зростає обсяг послуг у сегменті інформатизації — 125 відсотків у 2012 році, і його частка доходів у загальному обсязі щороку стає  дедалі помітнішою — від 10 відсотків 2010 року до 15,6 — торік.

Щодо подальших перспектив, то, як зазначають в НКРЗІ, найбільш динамічним  напрямом у галузі інфокомунікацій є широкосмуговий доступ до мережі Інтернет.  Саме він торік став лідером за динамікою доходів. А детальний аналіз свідчить, що зростання в цьому сегменті триватиме й надалі.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua