"Друге життя «Захарія»"

Олена ІВАШКО
20 березня 2014

У Миколаєві завершили ремонт найбільшого у Східній Європі плавучого крана. Два роки тому «Захарій», що зазнав аварії в ході будівництва Подільського мостового переходу в Києві, був доставлений на миколаївський завод «Океан». Крану мали провести ремонтні роботи, про що було укладено контракт з компанією «БМК Планета-Міст». У ході ремонту фахівці миколаївського підприємства виготовили і встановили на кран вантажні металоконструкції, стріли і щогли. Було відновлено близько 40 тонн конструкцій опорних шарнірів і близько 5,8 кілометра сталевих канатів на вантажний стрілі. Також на підприємстві проведена модернізація баластної системи та корпусів малих і основного понтонів.

Крім того, пророблено комплекс заходів з відновлення  системи автоматики та електрообладнання плавкрана. Найближчим часом планують випробування, в рамках яких буде перевірено готовність механізму до роботи в режимах з максимальним вантажем 680 тонн і максимальним пробним вантажем 748 тонн. По їх завершенні кран буде передано замовнику.

Нагадаємо, в листопаді 2011 року в Києві отримав значні пошкодження найбільший у Східній Європі плавучий кран «Захарій» вагою близько трьох тисяч тонн, що працював при монтажі арок Подільського мостового переходу. «Захарій» був задіяний на монтажі арок з червня 2011 року. В крані була пошкоджена конструкція саме підйомного плеча. Фахівці тоді висловили думку про неможливість його відновлення. У січні 2012-го вдалося підняти в горизонтальний стан основний понтон плавучого крана і з початком навігації переправити його на миколаївський завод «Океан» для проведення ремонтних робіт.

Кран було побудовано на київському суднобудівному заводі «Ленінська кузня» за замовленням ТОВ «БМК Планета-Міст» і 26 серпня 2009-го передано замовнику. «Захарій» має вантажопідйомність 680 тонн; висота підйому — максимальна, сягає 75 метрів; маса крана — близько трьох тисяч тонн.

Сьогодні ПАТ «Миколаївський суднобудівний завод «Океан», окрім ремонту крана «Захарій», реалізує спільний проект з данською компанією Vestas із збирання вітрогенераторів та здійснює судноремонтну і портову діяльність. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua