КОСМОС. Державне космічне агентство України (ДКАУ) готує політ другого українського космонавта на орбіту. Не виключено, що вперше в історії незалежної України в космос полетить жінка, повідомляє ТСН.

За словами голови (ДКАУ) Юрія Алексєєва, досягнута принципова домовленість з «Роскосмосом» про політ на Міжнародну космічну станцію (МКС) після 2013 року. На ній регулярно працює інтернаціональний екіпаж з трьох космонавтів, які змінюються приблизно кожні півроку.

Леонід Каденюк, перший космонавт України, який брав участь в переговорах з «Роскосмосом», сказав, що мова йшла про два варіанти польоту українця (на російському кораблі «Союз»): короткостроковий, на тиждень (ціна питання ─ 30-35 млн доларів), або північний (150 млн доларів).

«Домовилися, що наш космонавт полетить замість російського і буде виконувати як їхні, так і наші експерименти. Але треба розуміти, що такий політ можливий не раніше, ніж через 4 роки. Поки і фінансово це складно (платити треба наперед, а в бюджеті-2012 такі витрати не закладені), І готувати космонавта треба 3 роки», ─ повідомив Каденюк.

Що стосується кандидатур на політ, то Каденюк вважає, що найбільш підготовленим на сьогоднішній день є його екс-дублер з підготовки до польоту на американському шаттлі «Колумбія» Ярослав Пустовий (40 років). У той же час наш космонавт № 1 не виключає, що це може бути молодий і невідомий військовий льотчик, незважаючи на те, що йому доведеться проводити біологічні експерименти.

За його словами, з технаря біолога підготувати простіше, ніж пояснювати останньому пристрій ракети і управління нею. У тому, що полетить жінка (наприклад, ще один екс-дублер Каденюка, 40-річна біолог Надія Адамчук), він сумнівається ─ півроку на орбіті їй буде витримати дуже складно. Хоча все може бути.

«У планах уряду є політ на орбіту українського космонавта, але коли це буде конкретно, відповісти не можу. Питання не тільки у фінансуванні, гроші знайти можна. Ми залежимо від конкретної готовності наших російських партнерів надати місце в ракеті. Поки конкретики немає», ─ розповів прес-секретар прем’єра Миколи Азарова Віталій Лук’яненко.

Нагадаємо, що 16 квітня Президент України заявив, що не виключає можливості польоту в космос другого українського космонавта.

ДОВІДКА. Перший український космонавт Леонід Каденюк літав у космос у 1997 році на американському шатлі Колумбія. У космосі Каденюк провів 15 діб з 19 листопада по 5 грудня. Крім основної програми, космонавт проводив біологічні експерименти над рослинами, вивчаючи вплив гравітації на їх розвиток.