"Дружити — корисно!"

Олег ЧЕБАН
20 лютого 2014

Село Баланівка здобуло перемогу в щорічному конкурсі Міністерства закордонних справ Республіки Польща і завдяки цьому отримало додатковий ресурс на свій розвиток.

Це велике мальовниче та одне з найстаріших сіл у Бершадському районі на Вінниччині. З його історією та сьогоденням у місцевому музеї не раз ознайомлювалася  делегація з Польщі: майже десять років тутешня територіальна громада дружить із громадою польської гміни Моравіца. Тож у контексті партнерських відносин вони разом напрацювали проект  щодо сучасного енергоефективного освітлення як заходу до покращення зовнішнього вигляду українського села. У свою розробку партнери заклали комплексний підхід, спрямований на матеріальне поліпшення стану освітлення населеного пункту, а також на підвищення обізнаності його жителів з новими технологіями економії енергоспоживання.

За умовами конкурсу «Допомога в розвитку» МЗС Польщі виділяє на реалізацію проекту суму в злотих, яка в еквіваленті становить майже 600 тисяч гривень.  Завдяки цим коштам передбачається зокрема на сільських вулицях замінити лампи зовнішнього освітлення на новітні за класом енергозбереження. Додатково буде встановлено освітлення біля школи, музею, парку, сільської ради.

Польські партнери завітають до Баланівки, щоб поділитися досвідом щодо підвищення енергоефективності населених пунктів. А баланівчани, у свою чергу, зможуть відвідати польську гміну і дізнатися про впровадження сучасних технологій енергоефективності в європейських громадах. У сільській раді переконані, що ці заходи дадуть можливість на 20 відсотків зменшити рівень енергоспоживання. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua