"Друзі пізнаються в біді"

26 липня 2014

Міжнародна солідарність при вирішенні складних питань, що нині постали перед Україною і Європою, набирає надзвичайної ваги. На цьому наголосив Президент України Петро Порошенко під час зустрічі з депутатами Європейського парламенту від Європейської народної партії.

Глава держави переконаний, що друзі пізнаються в біді. Європарламент це продемонстрував. Світ розуміє, що події на сході України не є локальною проблемою. «Кожного дня, — констатував Президент, — ми фіксуємо артилерійські атаки з російської території. Ми не відповідаємо вогнем у бік російської території. Не хочемо дати шанс, щоб через провокацію у Росії з’явилися підстави розпочати вторгнення».

Така позиція дорого обходиться країні. Гинуть люди, знищують бойову техніку. Навіть після рішень Європейської Ради та Європейського парламенту Росія не змінила свого підходу. Саме тому, на переконання Президента, такою важливою є європейська і світова солідарність. Вона має проявитися і у визнанні «ЛНР» та «ДНР» терористичними організаціями.

Це важливо передусім тому, що після такої резолюції кожен, хто підтримує, координує, фінансує ці структури, може стати об’єктом міжнародних санкцій. Нині готують відповідну резолюцію в сенаті США та парламенті Австралії. Тож Президент закликав Європейський парламент також прийняти відповідне рішення з цього приводу і сподівається на Раду ЄС, яка на рівні послів розглядає питання про конкретні санкції щодо Росії.

Водночас він висловив розчарування з приводу того, що Франція вирішила продовжити постачання до Росії десантних кораблів «Містраль». «Я вважаю, що це — не питання грошей, промисловості, робочих місць. Це — питання цінностей», — заявив Президент.

Новообраний президент групи Європейської народної партії в Європарламенті Манфред Вебер зазначив, що перший візит після виборів до Європарламенту здійснено саме до Києва. Це свого роду заява про солідарність і співпрацю з народом України, який з обранням Петра Порошенка Президентом дав «чіткий євроінтеграційний сигнал». 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua