"Дві доби в режимі хакатону"

Олег ЛИСТОПАД
4 квiтня 2014

Довженко б точно це схвалив. Адже сам був новатором. Тож «забави»  створеного при Національному центрі «Мала академія наук України» «Молодіжного конструкторського бюро», що угніздилося в щорсівському павільйоні кіностудії ім. Довженка, йому би сподобалися.

Угоду з Фондом держмайна про оренду цього павільйону (площа — більше тисячі квадратних метрів!) МАН підписала ще торік.

— Ініціаторам створення бюро надано карт-бланш, — розповідає директор МАН Оксен Лісовий. — Ми нічого не нав’язуємо, натомість підтримаємо всі цікаві пропозиції. У конструкторському бюро працюватимуть команди, кожен проект супроводжуватимуть менеджер, юрист, економіст. Залучатимемо студентів. Вони не тільки допоможуть старшокласникам, а й навчатимуться самі.

Менеджер проекту — випускник МАН, студент Київської політехніки Дмитро Румянцев. Починали, як годиться, з прибирання — влаштували в «щорсівському» суботник. Винесли гори сміття й мотлох, вимили вікна. Днями  реалізували й перший проект — провели так званий хакатон (змагання, під час якого різні фахівці інтенсивно працюють над розв’язанням якоїсь проблеми).

Протягом двох діб в режимі нон-стоп десять команд працювали над програмним забезпеченням, яке — от хитрі організатори! — буде використовуватись для управління проектами як самого МКБ, так і спонсорів — нинішніх та потенційних.

Організатори заходу створили для цього умови: прямо в павільйоні  встановили намети із спальниками та карематами, завозилася гаряча їжа, було надано ноутбуки та забезпечено доступ в Інтернет. Зігрівали доволі прохолодний простір потужні сучасні переносні теплосистеми. Намальовані на стінах павільйону планети Сонячної системи з подивом спостерігали за незвичним молодіжним мурашником.

Перемогли студенти Київської Політехніки — команда 1D20. Вони отримали грошовий приз та стали офіційними членами МКБ, тепер для них є справою честі завершити доводку своєї програми з тим, щоб вона стала свого роду візиткою клубу.

Загалом у змаганнях взяли участь 50 студентів — програмістів, дизайнерів і менеджерів, сформованих у 10 команд. Для тих, хто, крім призу, хотів отримати нові знання у рамках хакатону провели майстер-класи та лекції з питань командної роботи, менеджменту та професійних основ (участь у них була необов’язковою).

Подібні заходи стануть традиційними у «Молодіжному конструкторському бюро». Незабаром розпочнуть підготовку до хакатону з зеленої енергетики. Важливо, що всі проекти, які продукуються у клубі,  втілюватимуться в життя — запропоновані підприємствам та профільним організаціям. Також МКБ прийматиме замовлення на створення технічних розробок. Нині молоді науковці працюють над проектом на замовлення Федерації фехтування України — сучасним варіантом приладу, що сигналізує про попадання шпаги в ціль.

За словами президента НЦ «Мала академія наук» Станіслава Довгого, «Мо?лодіжне конструкторське бюро» — ефективна платформа для створення і реалізації науково-технічних ідей. «Мала академія наук створила МКБ, щоб показати молодим науковцям механізм повноцінної роботи над проектом: від ідеї — до її втілення в життя. Ми сподіваємось, що такий формат буде продуктивним, адже командна робота, в якій беруть участь фахівці з різних галузей, приносить кращі інтелектуальні та технічні плоди», — зазначає Станіслав Довгий. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua