"Дві війни — один біль"

28 квiтня 2015

У війні в Афганістані брали участь 160 373 українці. З них 280 загинули, 80 пропали безвісти. Усього в Україні проживають 150 тисяч ветеранів-афганців, кожен п’ятий з них має інвалідність. Такі дані наводить у книжці «Афганці Приірпіння: воїни-інтернаціоналісти проти війни» її автор Володимир Еннанов, яку він присвятив пам’яті воїнів-афганців Ірпінського регіону, загиблих під час АТО, — Олександраові Давидчуку та Миколі Личаку.

— У Приірпінні проживають понад 350 учасників бойових дій в Афганістані. З них за 10 років війни загинуло шестеро. Для порівняння: лише рік війни, яка триває на сході України, позбавив життя 19 жителів Приірпіння, з яких двоє наших афганських побратимів. Будь-яка війна — гра політиканів, через яку гинуть прості люди, — сказав «УК» заступник голови регіональної організації Української спілки ветеранів Афганістану Ірпінського регіону Костянтин Кукушкін.

Він занепокоєний проблемою так званих фронтових поколінь і вважає, що праця над книжкою та двадцятихвилинним документальним фільмом — зібранням монологів колишніх воїнів-інтернаціоналістів Приірпіння — сприятиме посттравматичній психологічній реабілітації воїнів.

Костянтин Кукушкін вважає, що книжка про афганців Приірпіння сприятиме їхній посттравматичній психологічній реабілітації

Книжка — це переплетіння болю минулого та сучасного. Розповідаючи про часи служби, колишні афганці розмірковують над подіями, які відбуваються на сході України. Окреме місце у збірці посідають спогади про Олександра Давидчука та Миколу Личака. Афганське братство — це щось більше ніж просто дружба. Разом бойові побратими — одна велика родина, у якій вони завжди підтримують одне одного.

Для автора книги Володимира Еннанова афганська тема у творчості стала особливою після загибелі в Афганістані товариша. Він розшукував земляків та записував спогади учасників війни 1979—1989 років. Згадки афганців Приірпіння значно доповнили його нариси, які стали основою видання. Книжка обов’язково матиме продовження зі спогадами нових героїв.

Книга побачила світ завдяки фінансовій підтримці Представництва DVV International в Україні. 

Катерина ВЯТКІНА
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua