"Дзвінок на фронт"

Сергій КОРОЛЬОВ
29 жовтня 2014

У зоні АТО мобільний зв’язок працює нестабільно. Тому, щоб відновити покриття стільникової мережі, працівникам технічної служби мобільних операторів доводиться працювати 24 години на добу. Навіть попри смертельну небезпеку. Та навіть за цих умов зв’язку, за словами заступника технічного директора «МТС Україна» Олександра Ананьєва, немає у зоні бойових дій приблизно на 30% території сходу України.

«Ми розуміємо, наскільки важливе для людей мобільне спілкування. І для нас тепер не існує ані розкладу роботи, ані вихідних та відпусток, — говорить Олександр Ананьєв. — Працюємо напружено, в терміновому порядку вирішуючи завдання доступності послуг зв’язку тамтешнім жителям».

Знищене обладнання стільникового зв’язку. Фото з сайту today.mts.com.ua

Проблеми зі зв’язком на сході спричинені багатьма чинниками. По-перше, відсутність електроживлення. Наприклад, в Луганську його немає ще з початку серпня 2014 року. По-друге, зв’язок може зникнути через пошкоджене обладнання, обриви оптоволоконних кабелів, які підключено до вузлових та базових станцій. Ситуацію ускладнює ще й те, що зона бойових дій практично не контрольована. Типовий приклад: розбомбили трансформаторну підстанцію в селі — одразу ж зникло електроживлення. Базова станція попрацювала на акумуляторах кілька годин і вимкнулася. Звісно, зник і зв’язок.

Є обриви електромережі й на визволеній території. На лагодження може іти по кілька днів. А ще між Дніпропетровськом та Донецьком були серйозні пошкодження магістрального оптоволоконного кабелю, що прокладено під землею через усю Україну. Саме по ньому передають дані і голосовий трафік.

Попри це, Олександр Ананьєв все-таки пропонує варіанти, яким чином можна поліпшити зв’язок з людьми, що перебувають у зоні АТО. Один із них — мати за можливості два телефони з картками різних операторів. Це підвищує шанси «зловити» мережу. Якщо ж її немає, потрібно спробувати піднятися на височину, щоб будівлі не були на заваді. Окрім того, можна спілкуватися за допомогою SMS. Безпосередньо в зоні бойових дій сотові (особливо військовим) краще вимикати. Інакше вас можуть (незалежно від мобільного оператора) запеленгувати і потім обстріляти.

Війна торкнулася не лише військових і жителів сходу країни — тепер і технічним фахівцям мобільних операторів доводиться вчитися працювати в бойових умовах. У ліквідації наслідків бойових дій інженерам «МТС Україна» допомагає їхній досвід роботи в зонах стихійних лих. Усі розуміють — у такій ситуації один телефонний дзвінок може зберегти комусь життя.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua