"Ефект матиме європейська модель"

Віталій ЧЕПІЖКО
15 квiтня 2015

Нещодавно відповідний меморандум про впровадження в Україні європейського принципу розширеної відповідальності за збирання, переробку та утилізацію упаковки підписало 17 галузевих об’єднань виробників та імпортерів товарів в упаковці.

Принцип розширеної відповідальності виробника (РВВ) застосовують 28 країн ЄС. Його впровадження та закріплення на законодавчому рівні дасть можливість узгодити українську нормативну базу в цій царині з Угодою про асоціацію між Україною та ЄС і створити законодавчу базу для дерегуляції та ефективного функціонування галузі.

«Уряд уже скасував неефективну державну монополію у поводженні з відходами упаковки, лібералізувавши ринок і надавши поштовх його розвиткові. Унаслідку обсяг переробленої вторсировини повинен збільшитися, а негативний вплив на довкілля — зменшитися», — констатував заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Максим Нефьодов.

В Україні, за даними Мінрегіону, усього 4% твердих побутових відходів переробляються. Решта накопичуються на звалищах і полігонах, забруднюючи землю, повітря й воду. Тим часом країни Євросоюзу ще у 2012 році переробляли 65% таких відходів.

Експерти проекту реформи регуляторної системи України Easy Business спільно з Пакувально-екологічною коаліцією «УКРПЕК» детально проаналізувавши досвід, дійшли висновку, що європейська модель поводження з відходами упаковки матиме для України не лише екологічний, а й економічний ефект. «Щороку ми втрачаємо близько мільйона тонн паперу та картону, 0,6 мільйона тонн скла й таку ж кількість полімерів, які могли б перероблятися. Натомість значний обсяг вторинної сировини імпортується», — говорить співзасновник Easy Business Микола Гайдай.

Голова Державної регуляторної служби Ксенія Ляпіна наголосила, що модель розширеної відповідальності виробника передбачає його співучасть у процесі збору й переробки відходів упаковки. Вона зазначила, що податок чи інші форми збору позбавляють виробника цієї можливості й не гарантують цільового використання зібраних коштів саме на організацію процесу переробки. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua