"Екологи створили карту заповідних територій, які постраждали під час війни"

25 грудня 2014

Леонід ОЛЬШЕВСЬКИЙ
для «Урядового кур’єра»

Експерти організації «Екологія Право Людина» дослідили, наскільки заповідні території на сході України постраждали за час АТО. Цю інформацію вони розмістили на інтерактивній карті, розділивши негативні впливи військових дій на сім основних груп.

До першої належать пожежі, які охопили 17% лісів та 24% степів у зоні АТО. Серед заповідних об’єктів вогнем пошкоджено заповідники «Провальський степ» та «Трьохізбенський степ», регіональні ландшафтні парки «Донецький кряж» та «Зуївський», національний природний парк «Святі гори», багато заказників. Деякі об’єкти пошкоджено внаслідок обстрілів: «Святі гори», відділення українського степового заповідника «Кальміуське» та «Крейдяна флора», регіональні ландшафтні парки «Донецький кряж» та «Слов’янський курорт», заказники «Луганський», «Пристенське», «Крейдяне», «Білогорівський», «Перевальський».

На заповідних територіях збудовані окопи й інші фортифікаційні споруди. Вони є й далеко за межами зони АТО — на Харківщині, в національному природному парку «Дворічанський», що лежить на кордоні з Росією. На території ландшафтного парку «Донецький кряж», ймовірно, є поховання загиблих під час боїв за Савур-могилу. З огляду на складні грунтові умови та ландшафт, поховання неглибокі, а продукти розкладання тіл з часом потраплять у місцеві річки.

За межами зони АТО, на території регіонального парку «Ізюмська лука» на Харківщині, а також у заповідній зоні «Святі гори» невідомі масово вирубують ліс, пояснюючи це тим, що це деревина «для потреб АТО». 

Через брак контролю на території окремих заповідних об’єктів почалася самовільна діяльність. Її виявлено в межах регіонального ландшафтного парку «Краматорський» (самовільно розорано 100 га) та «Ізюмської луки» (встановлено мисливські вишки і розпочато полювання).

Позначилася війна і на майнових комплексах. Так, у Луганському природному заповіднику зруйновано приміщення центральної адміністрації. У національному природному парку «Меотида», заповідниках «Провальський степ» та «Хомутовуський степ» адміністрації захопили бойовики, в регіональних парках «Донецький кряж», «Зуївський» і «Клебан-Бик» вони просто перестали функціонувати. Втрачено документацію та архіви заповідних установ. Держава не забезпечила евакуації установ природно-заповідного фонду, що опинилися в окупації, і працевлаштування їхніх співробітників, більшість з яких пропрацювали там усе життя й віддані справі збереження довкілля.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua