"Екологічна освіта для дошкільнят"

Оксана МАЛОЛЄТКОВА
23 березня 2013

ПРОГРАМА

Малюків віком 3—5 років навчать любити природу за допомогою казки  та практичних занять

Батьки починають перейматися здоров’ям своєї дитини за дев’ять місяців до її народження і думають про це щодня після появи немовляти на світ. Для нормального розвитку малюку потрібні дбайливе піклування, корисна їжа, безпечне довкілля.

Першим мама і тато стовідсотково можуть забезпечити своє чадо, другим — залежно від асортименту дитячих продуктів у магазині та статків у сім’ї. Адже продукція з нині модним додатком «органічна» не всім по кишені, а бабусі й дідусі в селі є не у всіх. А ось третім — чистим повітрям та подвір’ям, де гуляє маля, забезпечити сьогодні навряд чи вдасться, зважаючи на стан екології та безвідповідальність самих українців. Хоча змінити останнє в наших силах: не смітити і не нищити зелень, а навпаки, за можливості, садити нові дерева й кущі.   

Приклад старшим у цьому подадуть дошкільнята, яких у садочках уже вчать відповідально ставитися до природи та її цінних ресурсів: води, рослин, а отже, й до свого здоров’я. Так, у десяти дошкільних закладах Шевченківського району столиці апробують нову навчально-інформаційну програму з екологічного виховання «ЕкоСім’я від А до Я», ініційовану ТОВ «ХІПП Україна». Її мета — роз’яснити дітям, як оберігати все живе навколо себе, щоб у подальшому житті вони свідомо обирали здоровий спосіб життя в гармонії з навколишнім середовищем, почувалися не байдужими спостерігачами, а друзями та захисниками природи.

«Ця програма розроблена саме для дошкільнят, тому що у 3—5 років діти сприймають інформацію підсвідомо, і ці поняття лишаються у свідомості протягом всього життя», — каже завідувач кафедри початкової освіти  Київського університету ім. Бориса Грінченка Наталія Дятленко.     

Програма має дві складові — теоретичну і практичну. Вихованцям дитсадків показуватимуть інтерактивні вистави. І діти, ставши безпосередніми учасниками казки, разом з її позитивними героями засвоюватимуть правила екологічно правильної поведінки, а також перевиховуватимуть негативних героїв, які кидають у лісі сміття, пляшки тощо, каже представник компанії «ХІПП Україна» Нонна Мартинова. Продовженням театралізованого дійства буде створення екокуточків, де малюки матимуть змогу посадити насіння рослин, побачити, як вони ростуть, а також навчитися піклуватися про них. Насіння, землю та вазони надасть «ХІПП». Крім того, дитсадки візьмуть участь у конкурсі, перемога в якому наприкінці травня принесе добрим городникам (дітям і вихователям) подарунки від компанії.

Разом із дітьми екологічній грамоті вчитимуться і їхні батьки. У рамках програми в соціальній мережі Facebook відкрито спеціальну сторінку — екологічний університет для батьків. Вони зможуть отримати інформацію щодо того, як прищепити дитині — дошкільняті й школяреві — любов до природи. Крім того, за словами Нонни Мартинової, ТОВ «ХІПП Україна» разом із фахівцями з дошкільного виховання розробляють книжку для малюків з розмальовками і завданнями. Тож дитина з допомогою батьків зможе ознайомитися зі світом тварин і рослин та засвоїти основи екологічної грамоти.       

Окрім того, ініціатори акції сподіваються, що пілотна програма, яка за підтримки Київської міської державної адміністрації стартувала у столиці, вийде за її межі і пошириться по всій Україні. Адже що більше буде родин, у яких діти й батьки разом засвоюватимуть правила екологічно правильної поведінки, то чистішим ставатиме довкілля. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua