"Екологія: як відходи перетворити на доходи"

Роман КИРЕЙ
9 квiтня 2015

Науковці й технологи вже втілили чимало подібних проектів, які працюють на благо людства. Приміром, у Європі збудовано понад тридцять заводів за проектом німецької компанії GK Energy, які успішно переробляють залишки промислових стоків на енергоресурси.

— Унікальність нашої технології в тому, що вона дає змогу переробляти залишки від будь-яких стоків, виробляючи при цьому електроенергію чи пальне, — пояснив президент компанії Олександр Бйонш, перебуваючи на Черкащині. — Завдяки цьому й досягаємо рентабельності. Причому викидів вуглекислого газу в повітря немає, що безпечно для довкілля. Ми всебічно підтримуємо свої проекти. Це й навчання персоналу, і подальший сервіс.

Представники компанії приїжджали на Черкащину, щоб заявити про свої наміри збудувати по одному міні-заводу з переробки мулистих відкладень у Черкасах і Золотоноші. Реалізувати ці проекти на Черкащині готова компанія «Експо» — не бюджетним коштом, а залучивши кредити. Можливо, під державні гарантії уряду США. Такі єврооблігації Міністерство фінансів України планує випустити у квітні-травні.

— Така технологія здатна зробити потужний поштовх до зміни екологічної ситуації в наших містах, — зауважив керівник компанії «Експо» Ігор Калашник. — Ми вже спілкувалися з керівництвом ПАТ «Азот», на балансі якого перебувають очисні споруди обласного центру. Зараз їхні можливості вичерпані, площа мулистих полів цеху очищення стічних вод сягає вже 30 гектарів. Він зазначив, що керівники підприємства й області чітко усвідомлюють актуальність застосування цієї технології.

До речі, будівництво таких заводів відповідає стратегії розвитку області до 2020 року, адже на Черкащині серед пріоритетних напрямів — розв’язання екологічних проблем.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua