"Економічний імунітет Росії ослаб ще до санкцій ЄС"

25 березня 2014

Третину імпорту енергоресурсів Євросоюз отримує з Росії.

Саме цей фактор є чи не найголовнішим, коли йдеться про санкції проти Москви.

Окрім власне енергетичної залежності, західні політики намагаються не зашкодити собі. Відновлення в Європі щойно почалося.

А от російські проблеми виникли задовго до санкцій, послабивши економічний імунітет країни.

Від початку цього року індекс ММВБ просів на понад 11,5%.

Російський рубль втратив 9% за цей час.

А інвестори вивели з Росії 24,5 мільярдів євро – це близько 35 мільярдів доларів за підрахунками центробанку. І це до санкцій. Йдеться про січень-лютий.

При цьому дані російського регулятора є найоптимістичнішими. Аналітики називають більші суми і застерігають: за увесь рік показники відтоку капіталу будуть величезними, а економіка може скотитися в рецесію.

Ярослав Подсєваткін: «Ситуація, безумовно, є дуже негативною для нашої економіки. Адже ніхто не знає, які ще санкції можуть запровадити.

Поки санкції є вибірковими – реакція є помірно негативною. У першу чергу це є негативом для ринку акцій. Адже в інвесторів достатньо довга память. Якщо вони йдуть, то зазвичай вже не повертаються».

При усій вибірковості санкцій економісти вважають, що їхній ефект відчують на собі пересічні росіяни. І йдеться не лише про падіння курсу рубля.

За словами екс-міністра фінансів Алєксєя Кудріна, закордонні банки вже почали згортати кредитні лінії, що ними користувався російський бізнес. Ті, що ще не закрили, каже Кудрін, навряд будуть продовжувати.

 Copyright © 2014 euronews 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua