"Економіка чекає перезапуску"

29 квiтня 2014

Активізація української економіки — друге за пріоритетністю питання після збереження територіальної цілісності й незалежності України. Про це заявив міністр економічного розвитку і торгівлі Павло Шеремета під час прес-конференції в рамках робочої поїздки у Харківську область.

«Нині головне завдання окрім захисту територіальної цілісності й незалежності України — зберегти економіку, перезапустити її. Як зробити, щоб двигуни економіки почали працювати якщо не на повну, то принаймні на значно більшу потужність, ніж та, яка є зараз», — сказав міністр.

Одним із двигунів української економіки має стати експорт. У цьому питанні існує багато проблем, водночас є й можливості, якими потрібно користуватися. Експортні ресурси України значно розширилися з ухваленням Європейським Союзом рішення про застосування режиму торговельних преференцій стосовно українських товарів. ЄС в односторонньому порядку фактично відкрив свої ринки, що надає Україні унікальний шанс диверсифікувати ринки збуту продукції.

«Цим просто потрібно скористатися. Це не легко, не автоматично, це вимагає виснажливої праці. Це ринки, які ми відчуваємо трошки гірше, ніж традиційні, на цих ринках слід розмовляти іншою мовою — йдеться про мову бізнесу, мову культури. Але якщо ми зможемо за ці півроку й надалі вийти на ці ринки, фактично це означатиме, що в майбутньому жодна країна світу не зможе диктувати нам свої умови», — вважає урядовець.

Другий двигун, який, на думку Павла Шеремети, має активізувати бізнес-процеси в Україні, це малий та середній бізнес. «Цей двигун в Україні майже не використовувався, по суті ми йшли на одному двигуні, а це неправильно», — цитує слова міністра прес-служба відомства.

Малий та середній бізнес — це основа економік багатьох розвинутих країн світу, наприклад Німеччини та США. Саме з цієї причини Україна має приділяти значну увагу формуванню комфортних умов розвитку малого та середнього підприємництва, допомагати бізнесу.

«Давайте будемо думати, чим ми можемо допомогти нашим експортерам, особливо малому та середньому бізнесу, який водночас є і експортером», — зазначив Павло Шеремета.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua