"Експонати дерев’яного періоду"

Світлана УСАТЮК
18 червня 2013

ІСТОРІЯ

Через кілька місяців в Івано-Франківській області  планують відкрити музей історії Надвірнянського нафтопромислового району

Світлана УСАТЮК
для «Урядового кур'єра»

Експонати цього першого в Україні такого спрямування  музейного закладу розмістять просто неба на території навчально-курсового комбінату НГВУ «Надвірнанафтогаз», у якому готують фахівців майже ста робітничих професій для нафтогазового комплексу країни.

— Нафтова промисловість Прикарпаття має більш ніж двохсотрічну історію, — розповідає голова громадської організації «Інститут історії Надвірнянського нафтопромислового району», яка зініціювала створення музею, Ігор Гузійчук. — Для її збереження та поширення досвіду, технічних ідей і технологій освоєння нафтових і газових родовищ й виникла ідея створити музей історії нафти.

Сьогодні відомо, що початком промислового видобутку нафти у Карпатах став 1771 рік. Саме тоді у селі Слобода-Рунгурська на Коломийщині з колодязя, у якому викопували сіль, на глибині 24 метри отримали перше чорне золото. Відтоді нафту з цього родовища видобували упродовж століття. Спершу способи такого видобування, як описують науковці, були надзвичайно примітивними. Нафту збирали за допомогою в'язанок довгої трави, волокон конопель, кінського волосся. Із плином часу процес видобутку постійно вдосконалювався. У різні періоди застосовували помпи, парові машини, газові та електричні двигуни, турбіни. Відвідувачі сучасного музею нафтопромислів зможуть оглянути деякі з цих пристроїв та ознайомитися з принципами їхньої дії.

— На території музею плануємо розмістити обладнання XVIII—XIX століть: нафтові копанки, триноги, верстати для ударного буріння та символ тієї епохи — нафтову шибу, — ділиться задумами Ігор Гузійчук. — А також сучасне технологічне обладнання.

 Поблизу приміщень навчально-курсового комбінату вже встановлено фонтанну арматуру, верстат-гойдалку, польову гребінку, кірат (груповий привід насосів свердловин). Усі експонати виготовлено у натуральну величину. Перед їх виготовленням, за словами наукового консультанта громадської організації «Інститут історії Надвірнянського нафтопромислового району» Ігоря Темеха, консультувалися з науковцями, здійснили чимало експедицій в місця нафтовидобутку, вивчили досвід світових музеїв історії нафти. До слова, такі музеї нині діють у Польщі, Росії, Румунії, США, Норвегії.

— Ми відвідали музей нафтової і газової промисловості в Лукриці у Польщі, — каже Ігор Темех. —  Там побачили багато експонатів, так би мовити, ще дерев’яного періоду, значну кількість яких було вивезено з Львівщини та Івано-Франківщини.

Окремі з експонатів, яких залишилися одиниці, організатори прикарпатського музею прагнуть повернути на батьківщину. Також планують використати експозицію музею для підвищення професійної підготовки студентів у навчальних закладах краю, проведення наукових семінарів і конференцій, створення документальних фільмів з описами технологій пошуку та видобування нафти.

Важливо, що музей історії Надвірнянського нафтопромислового району (а в майбутньому — музей історії нафтопромислів Галичини) буде відкрито у місцевості, де працює підприємство з видобутку  нафти і газу — НГВУ «Надвірнанафтогаз», яке є структурною одиницею ПАТ «Укрнафта». Нині тут функціонують чотири виробничі підрозділи, роботу яких забезпечують понад півтори тисячі робітників та інженерно-технічних працівників.

— Виробничий колектив успішно виконує основні завдання — добування  нафти і газу, яке веде на території чотирьох районів Івано-Франківщини:  Рожнятівського, Богородчанського, Надвірнянського і Косівського, а також у Вижницькому на Буковині, — каже начальник НГВУ «Надвірнанафтогаз» Володимир Чуприна. — У межах Надвірнянського нафтопромислового району геологи виявили кілька десятків перспективних об’єктів для майбутнього нафто- і газовидобутку. Серед них і Микуличинське нафтогазоконденсатне родовище, на якому нині тривають роботи зі збільшення виробничих потужностей, зокрема спорудження газліфтної компресорної станції.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua