"Експонати зберігають пам’ять"

22 жовтня 2013

Дніпропетровський національний музей імені Д. І. Яворницького збагатився новими експонатами часів Великої Вітчизняної війни. Ініціативу виявили віце-прем’єр-міністр Олександр Вілкул і актор Володимир Талашко. Одними з головних серед них стали фрагменти легендарного літака Ла-5.

Фрагменти машини знайшли під час розкопок на одному із плацдармів річки Дніпро. Літак входив до складу 302-ї винищувально-авіаційної дивізії. Саме у цій дивізії служив тричі Герой Радянського Союзу українець льотчик Іван Кожедуб, якого вважають найкращим асом авіації союзників.

«Виповнюється 70 років Битви за Дніпро, однієї з найкровопролитніших за всю історію людства. Наступного відзначатимемо 70 років із дня визволення України. І 2015-го виповниться 70-річчя перемоги у Великій Вітчизняній війні. Наш синівський обов’язок — зберегти правдиву історію нашого народу», — сказав Олександр Вілкул.

До музею також передано фрагменти важкої військової техніки та озброєння, особисті речі солдатів, гільзи та побутову воєнну атрибутику. Всі ці експонати знайшли пошуковці на місцях боїв. «Ми передаємо понад півтори тисячі знахідок пошуковців, які дістали із землі рештки зброї, снарядів, що, як осколки війни, досі перебувають у тілі нашої землі», — зазначив урядовець.

У рамках святкування 70-річчя визволення Дніпропетровська в місті  відбулася зустріч ветеранів війни з відомим українським актором, виконавцем однієї з головних ролей у знаменитій кінострічці «В бій ідуть одні старики» Володимиром Талашком.

А незабаром тут буде презентовано новий документальний фільм «Серце України», який розповідає про п’ять визвольних операцій Другої світової війни.

Перебуваючи на Дніпропетровщині, Олександр Вілкул узяв участь у відкритті нового сучасного залізничного вокзалу станції Рокувата у Кривому Розі.

«Тут здійснюється висадка та посадка у потяги пасажирів, які проживають у Тернівському та Жовтневому районах міста. Будівництво таких сучасних об’єктів, як станція Рокувата дає змогу збільшувати пасажиропотік, створює сучасні комфортні умови для пасажирів і робітників станції», — цитує слова урядовця його прес-служба.

Станція Рокувата у Кривому Розі через велику протяжність міста (134 км)  друга основна станція після Головної пасажирської. Новий вокзал відповідає всім сучасним вимогам. Зокрема, він обладнаний пандусами для людей з обмеженими можливостями. Також у ході будівництва нового вокзалу замінено дорожнє полотно прилеглої вулиці 23-го Лютого, тротуари, відремонтовано фасади житлових будинків, облаштовано сусідній сквер. Для комфорту пасажирів облаштовано під’їзд громадського транспорту.

Новий вокзал на станції Рокувата зведено за рахунок Укрзалізниці, без залучення коштів бюджету міста. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua