"Експорт без митних шлюзів"

Валерій МЕЛЬНИК
3 червня 2014

Це надзвичайно важливий для  української економіки крок. Адже саме ним, як недавно роз’яснила Торгово-промислова палата України, фактично розпочалася на практиці реалізація домовленостей, які 21 березня цього року підписано під час саміту ЄС у рамках політичних положень Угоди про асоціацію між Україною та ЄС (Преамбула, Стаття 1, Розділи І, II та VII). З українського боку політичні положення Угоди про асоціацію, нагадаємо, підписав Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк. Від Європейського Союзу — керівництво інституцій ЄС та глави держав або урядів 28 держав-членів ЄС.

Мета цих заходів — одностороннє зменшення або скасування митних зборів ЄС на товари українського походження, що експортують до держав Європейської асоціації вільної торгівлі (ЄАВТ), до складу якої входять Швейцарія, Норвегія,  Ісландія, Ліхтенштейн.

Ягодинська митниця має європейське обличчя. Фото з сайту panoramio.com

— Для видачі сертифіката з перевезення товарів з України за формою EUR.1 експортер або його уповноважена особа (далі — експортер) повинен подати заяву, що містить декларацію експортера для видачі сертифіката за формою, визначеною додатком 3а до угоди, заповнений відповідно до вимог угоди бланк сертифіката (оригінал сертифіката, дві паперові його копії) та документи, що підтверджують походження товарів з України за умови першого постачання таких товарів до Швейцарії, Норвегії,  Ісландії, Ліхтенштейну, — роз’яснила начальник відділу митної вартості, класифікації товарів та заходів регулювання зовнішньоекномічної діяльності Ягодинської митниці Міндоходів Любов Ілюшик. — Сертифікат, до речі, видають безплатно протягом трьох робочих днів з дня, наступного після реєстрації заяви у Ягодинській митниці Міндоходів.

Нині 40% товарів, які ввозять у нашу країну сухопутним шляхом, прибувають саме через цю структуру, створену для захисту економічних інтересів нашої держави. Хочеться сподіватися, що з оздоровленням виробництва вона дедалі частіше фігуруватиме як головні експортні ворота України.  



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua