"Експозиція збагатиться байдаркою Шапаренка"

Олександр ВЕРТІЛЬ
2 серпня 2013

СПОРТИВНА ІСТОРІЯ. Уславлений спортсмен, дворазовий олімпійський чемпіон з греблі на байдарці, 7-разовий чемпіон світу і 18-разовий — СРСР, заслужений майстер спорту СРСР Олександр Шапаренко прийшов днями до Сумського обласного краєзнавчого музею не на екскурсію. Цього разу він передав документи, світлини та інші матеріали для нової музейної експозиції, що готується до 75-річчя утворення Сумської області.

Як розповів Олександр Максимович, йому приємно, що земляки долучатимуться до спортивної історії, зокрема Олімпійських ігор в Мехіко й Мюнхені (відповідно 1968 та 1972 роки). Ті змагання стали золотими і срібними для уродженця села Степанівка Сумського району, який свої перші запливи на байдарці зробив на Пслі наприкінці 1950-х на початку 1960-х років.

Незабаром уславлений спортсмен планує передати на зберігання й інші раритети, серед яких особиста байдарка, виготовлена майже півстоліття тому в Данії, завдовжки понад 5 метрів. Вона забезпечила чемпіонові золотий і срібний фініші на різних дистанціях.

За словами директора музею заслуженого працівника культури Владислава Терентьєва, такі подарунки особливо цінні. Адже нові покоління сумчан та гостей краю матимуть змогу ближче і зримо ознайомитися з великою спортивною історією, серед героїв якої — уродженці Сумщини.

Передбачається, що нову музейну експозицію, зокрема присвячену олімпійцям-землякам, буде відкрито напередодні ювілею області, який відзначатимуть у січні 2014-го.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua