"Електронне урядування: досвід, набутий під час війни"

29 травня

Українська делегація взяла участь у e-Governance Conference 2024 у Тарту. Це триденна провідна конференція з електронного урядування, яку щорічно організовує Академія електронного управління. Конференція об’єднала майже 500 експертів із 67 країн, щоб обмінятися досвідом упровадження технологій та інновацій у державні процеси. На панельних дискусіях обговорили, яким має бути уряд в епоху цифрових технологій та ШІ.

«Ми віримо, що технології допомагають нам створити безпечне та світле майбутнє. Цифрова економіка повинна генерувати більшу частину ВВП країни. Нині інновації спрощують взаємодію з державою, рятують життя на передовій і створюють робочі місця в технологічному секторі», — зазначив віцепрем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій — міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Естонія — перша країна, чий досвід у розбудові цифрової держави вивчала Україна. Зокрема, на основі естонської платформи для взаємодії реєстрів X-road ми побудували українську систему обміну даними «Трембіта».

Під час e-Governance Conference українська делегація поділилася досвідом цифровізації в умовах повномасштабної війни. Зокрема, представили сервіси, які ввели в дію з початку вторгнення і які не мають аналогів у світі: «єВідновлення», комплексна послуга для бізнесу «е-Підприємець», чатбот «єВорог» тощо.

На панельній дискусії про доступ до цифрових ринків ЄС Ілля Родін, керівник програмного забезпечення «Дії», доповів про архітектуру сервісів і розвиток держави у смартфоні під час повномасштабної війни. Юрій Мацик, директор директорату розвитку цифрової інфраструктури Міністерства цифрової трансформації України, розповів про нову стратегію електронних комунікацій та енергостійкі мережі, повідомляє Міністерство цифрової трансформації.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua