"Електронні торги замість мільярдних оборудок"

Вадим БУЧА
20 березня 2014

Основні проблеми, що стосуються життєдіяльності України, пов’язані не лише із зовнішніми викликами, а й внутрішніми. На першому місці, що визнано фактично в усьому світі, — проблема корупції, яка пронизала всі сфери нашого життя. Новий уряд нині робить усе можливе для подолання цього ганебного явища. Одними з перших кроків у цьому напрямку є знищення корупційних схем у діяльності Міністерства юстиції, зокрема в Державній виконавчій службі. Докладніше про перспективи реформування цієї сфери під час брифінгу в Будинку уряду розповіли перший віце-прем’єр-міністр Віталій Ярема та міністр юстиції Павло Петренко.

За словами Віталія Яреми, нині за рішеннями судів заарештовано майно на суму близько 16 мільярдів гривень. І якщо раніше існували схеми, завдяки яким це майно реалізовували комерційні структури, то нині уряд пропонує здійснювати це через електронні торги, що дасть змогу проводити їх із максимальною відкритістю й доступністю. А виручені кошти почнуть надходити до державного бюджету і їх відшкодовуватимуть учасникам судових процесів.

Докладніше про ініціативу створення нової системи реалізації Державною виконавчою службою конфіскованого майна — шляхом проведення публічних електронних торгів — розповів Павло Петренко. «Для нашого уряду основним завданням є проведення дієвих кроків щодо реформування системи управління державними фінансами. Корупція як явище має піти в минуле. Досі одним із найбільш корумпованих відомств, яке оперувало мільярдами гривень, була Державна виконавча служба», — зазначив міністр юстиції.

Він наголосив, що цей орган щороку мав виконувати десятки тисяч судових рішень, що в грошовому еквіваленті дорівнювало мільярдам гривень. Але, як виявилося, бюджет хронічно недоотримував кошти від реалізації конфіскованого майна. «Кілька останніх років діяла схема, за якою фактично реалізацію конфіскованого майна монополізувала група компаній, наближених до колишнього керівництва Міністерства юстиції та окремих народних депутатів», — заявив Павло Петренко.

Через ці компанії проходили оборудки в десятки мільярдів гривень, зокрема через заниження вартості конфіскату на 50—70%, а самі компанії мали офіційну преференцію утримувати комісійні збори в розмірі 15% реалізованого майна: в середньому це становило 200—300 мільйонів гривень на рік.

Міністр юстиції підкреслив, що невдовзі в Україні буде створено нову систему реалізації конфіскованого майна. «Ми вважаємо за необхідне запровадити модульну реформу та започаткувати систему електронних торгів. Це дасть змогу прозоро розміщувати на спеціальному порталі інформацію про реалізацію конфіскованого майна. У торгах братимуть участь усі охочі без будь-яких посередників. А громадяни матимуть змогу спостерігати за процедурою торгів онлайн, оскільки вона буде публічною», — зазначив Павло Петренко, додавши, що запропонована система вже давно працює в країнах Європейського Союзу. Тож він висловив переконання, що запровадження нової прозорої схеми збільшить надходження до бюджету від реалізації конфіскованого майна щонайменше на 50%. Міністр юстиції додав, що протягом 30 днів після ухвалення відповідного рішення пілотний проект буде запроваджено в трьох областях України, а згодом і на всій її території. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua