"Енергоощадність по Івано-Франківськи"

Світлана ІСАЧЕНКО
10 вересня 2013

У реалізації загальнообласної Стратегії з енергоефективності особливу увагу на Івано-Франківщині приділяють переходу на альтернативні джерела енергії котелень, які працюють на бюджетну сферу.

— В області майже 3,5 тисячі установ обласного підпорядкування, що фінансуються з бюджету: школи, лікарні, фельдшерсько-акушерські пункти. Природно, що в розробленій спеціалістами облдержадміністрації програмі з енергозбереження ми передусім спрямували зусилля саме на ці об’єкти, щоб зменшити навантаження на бюджет, — зазначає заступник директора департаменту промисловості та інфраструктури Івано-Франківської облдержадміністрації Вадим Козленко. — З огляду на важливість реалізації доручень Президента України, що стосуються скорочення обсягів споживання газу в рамках забезпечення енергетичної незалежності держави, заплановано перевести на альтернативні види палива 53 котельні майже в усіх районах і містах області.

Торік у 14 закладах бюджетної сфери Прикарпаття почали використовувати котли, що працюють на біопаливі, точніше, на відходах деревини, яких на лісистій Івано-Франківщині дуже багато. Переважно проекти втілено за кошти інвесторів. При цьому економія бюджетних коштів, які мали піти на розрахунки за газ, становить 1584,8 тисячі гривень.

Тож два роки непростої роботи, що минули з часу затвердження програми з енергоефективних організаційних заходів і технологій, вже принесли позитивні плоди: економія природного газу становить близько 2 мільйонів метрів кубічних за рік. Зекономлені на його оплаті кошти далі спрямовують на заходи із заощадження енергоресурсів. Причому їх поетапне проведення (а за цим стежить підгрупа «Енергоефективність» регіонального комітету з економічних реформ) ∂рунтується на ретельному аудиті енергоспоживання в області, фаховій оцінці її енергетичних потреб і шляхах їх оптимізації.

Загалом же від упровадження енергоощадних технологій у краї очікують отримати щорічну економію в сумі майже 4 мільйони метрів кубічних природного газу, а це в грошовому еквіваленті заощаджених 11 мільйонів гривень. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua