"Ера авіації розпочалася 17 грудня 111 років тому"

17 грудня 2014

17 грудня 1903 року біля містечка Кітті-Хок (штат Північна Кароліна) Орвіл Райт здійснив перший у світі політ на літаку, важчому за повітря, який він сконструював разом зі своїм братом Вілбером. Біплан «Флаєр 1» був обладнаний бензиновим двигуном внутрішнього згорання і протримався у повітрі 12 секунд, подолавши відстань 37 метрів, повідомляє Gazeta ua.

Орвіл і Вілбер Райти виросли в місті Дейтон (штат Огайо) і зацікавились авіацією в середині 1890-х років після ознайомлення з польотами на планерах німецького інженера Отто Лілієнталя.

На відміну від старших братів, Орвіл та Вілбер не закінчили навіть коледжу, але мали природній талант до вирішення складних технічних проблем. В 1892 році вони придбали механічний прес і відкрили магазин з продажу та ремонту велосипедів. Згодом вони почали виробництво власних велосипедів і цей досвід разом із непоганими прибутками від бізнесу дав можливість реалізувати заповітне бажання - збудувати перший у світі літак.

Спеціально для цього брати оселились в Кітті-Хок, де протягом року дули стабільні і помірковані вітри, а рельєф був придатний для тестування планерів. Перший планер, збудований братами Райт в 1900 році, виявився невдалим. Лише через рік, принципово змінивши конструкцію, вдалось зробити апарат, придатний для польотів.

У 1901 року брати Райт збудували спеціальний «вітровий тунель», в якому протестували більше 200 конструкцій як самого літального апарату, так і окремих його частин - крил і корпусів. Систематичний підхід дав свої результати - у 1902 році на новому планері-біплані з керованим хвостовим оперенням брати Райт здійснили кілька сотень вдалих польотів.

У Дейтоні за допомогою механіка Чарльза Тейлора Райти вони виготовили чотирициліндровий двигун внутрішнього згорання з водяним охолодженням. Влітку 1903 році на його основі збудували літак, перевезли його частинами в Кітті-Хок і 14 грудня здійснили спробу піднятись в повітря. Але двигун заклинило при зльоті і його довелось ремонтувати три наступні дні. 17 грудня о 10-35 в присутності п'яти свідків пілотований Орвілом Райтом літак піднявся в повітря і за 12 секунд подолав 37 метрів. Почалась нова ера в авіації. Цього ж дня було проведено ще три тести і під час останнього Вілбер зумів пролетіти за 59 секунд 262 метри.

Нині перший літак братів Райт зберігається в Національному музеї авіації і космонавтики у Вашингтоні. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua