" Фермерів зрівняють у правах з латифундистами"

25 липня 2014

Про те, що українське село не лише годує всю країну, а й дає значну частину продукції на експорт, знають усі. Куди менше обізнаних з тим, якою ціною це йому дається. На різних етапах новітньої історії ухвалювали низку стратегій та програм розвитку сільського господарства, однак реальної допомоги аграрному сектору було мало.

За нинішніх складних умов воєнного часу Кабінет Міністрів подав на розгляд Верховної Ради законопроект, що вносить зміни до Закону «Про державну підтримку сільського господарства». За словами Міністра Кабінету Міністрів  Остапа Семерака, цей документ розроблено в руслі адаптації законодавства України до європейських стандартів.

«Ми фактично встановили нові правила конкуренції, — сказав високопосадовець. — Суть змін у тому, що невеликі фермерські господарства у разі ухвалення закону матимуть ті самі права та державну підтримку, що й великі агрохолдинги».

Він пояснив, що раніше держава надавала підтримку тільки тим господарствам, у яких не менш як 1200 голів худоби або ж певні обсяги надоїв. Нині ж незалежно від величини господарства усі матимуть абсолютно однакові права і преференції. У такий спосіб держава прагне стимулювати приватне підприємництво, малий і середній бізнес у цій сфері, пояснив міністр.

 Потурбувався Кабінет Міністрів і про державне майно, схваливши законопроект із переліком об’єктів, які не підлягають приватизації. Як повідомив Остап Семерак, їх  поділено на чотири групи. До першої зарахували перелік об’єктів державної власності, сформований за географічно-територіальним принципом. До другої відійшли акціонерні товариства, державні пакети акцій яких не підлягають приватизації. Третю групу склали з об’єктів державної власності, у яких державний пакет акцій не може бути меншим за 61%. Завершують перелік державні об’єкти та господарські товариства, розташовані на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та в місті Севастополь.

Законопроекти уже найближчим часом передадуть у Верховну Раду, запевнив Остап Семерак.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua