"Феросплавники можуть багато. Але не все"

19 квiтня 2013

СИТУАЦІЯ.  Відновлення роботи Запорізького і Стаханівського феросплавних заводів, після постанови Кабміну про підтримку електрометалургійної галузі та підписання меморандуму про взаємодію між урядом і керівництвом підприємств, позитивно позначиться і на роботі підприємств інших галузей.  Впевненість у цьому висловив виконавчий директор Української асоціації виробників феросплавів (УкрФА) Сергій Кудрявцев. «Від відновлення роботи феросплавних підприємств слід очікувати активізації промислового виробництва не лише на цих підприємствах, а і в суміжних галузях – тих які поставляють сировину і обладнання, займаються ремонтами. Збільшення обсягів виробництва феросплавів позитивно позначиться на зростанні вантажоперевезень, і, звичайно, ж на надходженнях коштів до бюджетів усіх рівнів,- підкреслив виконавчий директор УкрФА.

Разом з тим, на думку, голови правління Запорізького заводу феросплавів(ЗЗФ) Павла Кравченка, меморандум не сповна враховує нинішні реалії. «Норматив використання електроенергії (не менше 60 млн кВт годин в місяць) для учасників «Меморандуму про взаєморозуміння» розроблено, виходячи з реалій піврічної давності, тобто на підставі тодішньої ситуації на ринках.  ЗЗФ може використати таку кількість електроенергії, але за нинішньої кон’юктури  ринку істотна частина випущеної продукції осідатиме на складах. Підприємство змушене буде працювати збитково. Тим не менше підписання «Меморандуму взаєморозуміння» дало ЗЗФ хоча б надію на краще. На відміну від Нікопольського заводу феросплавів, який продовжує закуповувати електроенергію по 97 дол. За 1 МВт годин, зазначив Павло Кравченко.

«Головна причина зниження виробництва у флагмана  української феросплавної галузі, яким є НЗФ – ситуація зі зростаючими цінами на сировину і енергоносії, а також спад споживання в металургійному секторі не лише України, а й на міжнародних ринках, - вважає Сергій Кудрявцев.   

Відділ економіки
«Урядовий кур’єр» 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua