"На компроміс із бізнесом"

Олександр КРЮЧКОВ
9 грудня 2014

Державна фіскальна служба має намір поповнити бюджет країни ще на 19 мільярдів гривень. За даними податківців, з початку року збір платежів до загального фонду бюджету, які контролює ДФС, становив 282,5 мільярда гривень, що на 2,8 мільярда гривень більше, ніж 2013-го. І це, як зазначив голова ДФС Ігор Білоус, за умов падіння промислового виробництва у січні — жовтні на 9,4%, воєнних дій на cході, а також інших політичних та економічних негараздів.

— Ми плануємо, — додав керівник ДФС, — вже наступного тижня вийти з пакетом законів до Верховної Ради. Зокрема маємо надію, що народні обранці проголосують нарешті за закон про податковий компроміс. Якби ми ухвалили його ще навесні, то мали б додатково надходжень до бюджету в сумі 5 мільярдів гривень. Але й сьогодні компромісне питання актуальне. На його вирішення бізнес чекає з нетерпінням, адже це дасть змогу йому значно полегшити свою подальшу діяльність (за нашими даними, 188 вітчизняних компаній готові вивести з тіні близько 19 мільярдів гривень).

У Державній фіскальній службі також відзначають добрий темп, якого набрав бізнес наприкінці року. У листопаді наприклад забезпечено 27,9 мільярда гривень збору до загального фонду державного бюджету, що на 1,5 мільярда гривень більше, ніж торік. Досягнуто цього було не лише за рахунок економії коштів держбюджету, зменшення задекларованих до відшкодування сум ПДВ, а й завдяки поліпшенню партнерських відносин податківців із підприємцями. Лише у листопаді, скажімо, вдалося знизити борг із податку на додану вартість на 53,3 мільйона гривень, на 30 мільйонів гривень — переплату податків наперед. Більш того, за умови падіння на 10,6% (порівняно із січнем — листопадом торік) обсягу оподатковуваного продажу надходження ПДВ зросли на 10%. Планують також у бік зменшення переглянути рентні платежі. У цьому питання ДФС проводить консультації з представниками газових та нафтових компаній.

Керівник ДФС підкреслює, що жодних компромісів служба не досягатиме з тими, хто ухиляється від сплати податків. У новий рік Україна хоче увійти лише з дев’ятьма податками. Але боротьба з неплатниками та тіньовиками не припинятиметься. Про це свідчить те, що після 1 квітня 2014 року за рахунок вжитих заходів з детінізації лише з ПДВ забезпечено додаткові надходження в сумі 23,6 мільярда гривень. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua