"Фінінспектори викривають корупціонерів"

2 квiтня 2014

Держфінінспекція України та її територіальні органи у січні — лютому цього року перевірили 611 об’єктів і виявили незаконну виплату заробітної плати на суму понад 37 мільйонів гривень. Нечувана знахабнілість посадовців, мабуть, стала вінцем тотальної корупції, яка процвітала останні роки в усіх сферах життєдіяльності нашого суспільства. Факти неправомірної  виплати незаробленого стали ще одним її проявом.

Приміром, на державному підприємстві «Дирекція Криворізького гірничо-збагачувального комбінату окислених руд» керівникам, технічним службовцям та працівникам виплачено заробітну плату вищу за ту, що була визначена умовами колективного договору. Внаслідок цього підприємство зайво витратило 4 мільйони гривень. 

Прострочена заборгованість із зарплати —характерна картина нашого часу

Щось схоже сталося й на комунальному підприємстві Миколаївської міської ради «Експлуатаційне лінійне управління автодоріг»  — у завищених розмірах виплачено премії, в результаті чого  незаконно витратили 572 тисячі гривень. А на Волині у регіональній філії ДП «Центр державного земельного кадастру» вирішили «допомогти» 18 працівникам, незаконно нарахувавши 416 тисяч гривень за нібито надані адміністративні послуги, чого фактично вони не виконували.

А тим часом з іншою частиною наших співгромадян, які сумлінно працювали, чомусь не поспішали розраховуватися, затримуючи зароблене. Держфінінспектори за перші два місяці виявили заборгованість із виплати заробітної плати на загальну суму майже 28 мільйонів гривень. Так, на Запорізькому державному підприємстві «Радіоприлад» державного концерну «Укроборонпром» ревізори встановили прострочену заборгованість на суму 15,8 мільйона. Причина такого стану справ — збитковість підприємства та несвоєчасна оплата контрагентами отриманих послуг, що їх надало ДП «Радіоприлад».

У Державному науково-дослідному інституті хімічних продуктів, що на Сумщині, заборгованої  зарплати назбиралось аж 1,9 мільйона гривень. Його посадові особи замість того, щоб віддати людям зароблені гроші,  використали їх на поточні господарські потреби. Утриманням сімей своїх працівників посадовці не переймалися.

У такому ж плачевному стані опинилися й науковці іншої установи — державного підприємства «Український державний науково-дослідний і проектний інститут азотної промисловості і продуктів органічного синтезу». Їм своєчасно не сплатили зароблені 1,1 мільйона гривень. Пояснення те ж саме — замовники не розрахувалися за отримані послуги. Однак як тільки до справи взялися фінінспектори, кошти одразу знайшлися й були виплачені працівникам підприємства у повному обсязі.

Загалом з початку 2014 року, заявили у прес-службі Держфінінспекції, випадки несвоєчасної виплати зарплати фінінспектори зафіксували на 11 об’єктах, до яких завітали з перевірками. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua