"Фобії вилікує діалог з елітами"

26 квiтня 2014

«Настав час озвучити болючі проблеми в етнонаціональних відносинах і нарешті розв’язати їх. Передусім слід подолати певну недовіру, яка інерційно існує у цій царині. Розвиток державотворчої української нації та реалізація прав національних меншин не мають суперечити й загрожувати одне одному», — такими словами віце-прем’єр-міністр Олександр Сич задав тон установчому засіданню громадської експертної ради з етнонаціональних питань.

Учасники заходу дійшли згоди, що брак послідовної гуманітарної політики становить чи не найбільший виклик для суспільства й держави. Зокрема історик та етнополітолог, член Наукової ради з проблем національних відносин при НАН України Віталій Нахманович вважає, що національну політику слід спрямувати на створення єдиної української політичної нації, посилення єдності вітчизняного етносу, забезпечення реалізації прав усіх нацменшин і етнічних груп, боротьбу з розпалюванням міжетнічної ворожнечі.

Експерти вели мову й про необхідність ухвалити закон щодо засад державної етнонаціональної політики. А владі та громадянському суспільству потрібно активно співпрацювати. Громадські організації вже напрацювали освітні ініціативи з питань толерантності, міжнаціональних відносин. Тож тепер важливо на державному рівні включити такі практики до освітнього процесу у школах і ВНЗ.

Як повідомляє прес-служба віце-прем’єра, Олександр Сич високо оцінив пропозиції експертної громадськості щодо різних форм просвітницької роботи у сфері етнонаціональних відносин: «Потрібно говорити з гуманітарною елітою, зокрема східної України, потрібно оцінити потреби й побоювання кожного регіону й національної групи. Маємо діагностувати фобії та лікувати їх. Національне розмаїття України суспільство має сприймати не як небезпеку, а як невичерпний ресурс розвитку».

Відділ новин
«Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua