"Форвард зніме з ринку надлишок"

Галина ІЩЕНКО
9 серпня 2013

УРОЖАЙ-2013. З 1 серпня стартував процес приймання у сільгоспвиробників законтрактованого  і вирощеного зерна урожаю-2013 за форвардними контрактами, укладеними навесні з ПАТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України» (ДПЗКУ), а також остаточної виплати корпорацією залишку коштів за вирощене аграріями у цьому році. Загалом за програмою  форвардних закупівель під майбутній урожай було підписано 350 контрактів, за якими сільгоспвиробники мають поставити 926,7 тис. тонн зерна (838,6 тис.  — кукурудзи та 88,1 тис. — пшениці продовольчої).  Таким чином майже 1 млн тонн зерна нинішнього урожаю буде знято з ринку і не впливатиме на зниження ціни. Крім того, аграрії не матимуть проблем з доставкою зерна на елеватори, бо у програмі задіяно понад 150 сертифікованих елеваторів у 25 регіонах. Про це повідомив заступник голови правління ПАТ «ДПЗКУ» Роберт Бровді. Він також уточнив, що під час першого етапу форвардної програми сільгоспвиробники отримали на руки під майбутній урожай понад 934,5 млн грн.

За його словами, спочатку корпорація планує закрити контракти на пшеницю через завершення її збору. До речі, вже  за перший тиждень у елеватори надійшло понад 17,6 тис. тонн пшениці, або п’ята частина від законтрактованого. При цьому не виникало жодних проблем чи затримок із виплатою коштів. 

Щодо кукурудзи, то її масові поставки розпочнуться з вересня, зауважив він. Крім цього, на осінь припаде й активна фаза наступної форвардної програми ПАТ «ДПЗКУ» із  закупівлі зерна озимих культур урожаю 2014 року. Планується, за інформацією Роберта Бровді, законтрактувати до 1 млн тонн озимих зернових.

— Таким чином вирішимо два завдання: допоможемо аграріям профінансувати  осінньо-польові роботи, а також сформуємо частину власного зернового балансу на наступний рік, — підсумував він.  



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua