"«Французька весна» з економічним акцентом"

Інна ОМЕЛЯНЧУК
22 травня 2013

СПІВПРАЦЯ. Ювілейна, 10-та, «Французька весна» завітала на Рівненщину не лише з традиційними вже виставками й концертами франкомовних виконавців. Вона проросла добірними сходами, що ретельно засівали в попередні роки.

— Це весна наших перемог та здобутків, — не без гордості каже директор громадської організації «Французький альянс» у Рівному Надія Чумак. — Нещодавно переможцями Всеукраїнської олімпіади з французької мови стали 11-класниця Тетяна Ященко з Костопільської гуманітарної гімназії імені Шевченка та 10-класник Святослав Момотюк із Рівненської української гімназії. Тепер на них чекає грошова винагорода від голови облдержадміністрації Василя Берташа, який уже традиційно особисто зустрічається з переможцями. Днями скарбничку наших перемог примножила вчитель французької мови Рівненської гімназії «Гармонія» Тетяна Кривошеєва, яка посіла третє місце на Всеукраїнському конкурсі «Вчитель року». До речі, в номінації «Французька мова» він пройшов уперше. Гадаю, 20 тисяч гривень, які завдяки професійній майстерності Тетяни Кривошеєвої отримає з міського бюджету гімназія, не будуть зайвими в облаштуванні кабінетів іноземних мов.

Втім, сьогодні впевнено можна говорити не лише про навчально-педагогічний аспект «Французької весни» на Рівненщині. Вона ж бо дедалі більше пахне… економікою. Днями в краї побувала делегація французьких бізнесменів, які цікавилися інвестиційним кліматом нашого краю і провели ряд переговорів із першими особами області.

— Рівненщина має хороші можливості для реалізації потужних економічних проектів. Так, завдяки французькому капіталу в області працюють два підприємства з виробництва склотари та єврощебня копалин, — коментує Жорж Жакоб. — Обидва успішно працюють на внутрішньому і зовнішньому ринках. Але сьогодні у французького бізнесу є всі можливості розширити інвестиційне поле. До того ж, наймати перекладачів не доведеться — ви ж маєте стільки талановитої молоді. Уже найближчим часом представники французького бізнесу приїдуть до вас із виставкою своєї продукції.

— Оскільки область уже закріпила за собою статус проєвропейської, то тут, як кажуть, сам Бог велів розвивати подібні контакти. І якщо ми їздимо вчитися господарювати у Польщу, Словаччину, Хорватію, то чому б не перейняти й французький досвід? — каже голова облдержадміністрації Василь Берташ. — Адже сьогодні Франція ще програє Італії і Німеччині в економічній співпраці з Україною. Ми ж щиро прагнемо змінити цю тенденцію.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua