"«Газпром» купив усю ГТС Киргизстану за 1 долар"

10 квiтня 2014

ГАЗ ВАТ «Газпром» купив компанію «КиргизгазПром», яка є ексклюзивним імпортером природного газу в Киргизстан, власником газотранспортної і газорозподільної систем республіки. 

Про це в четвер повідомили в управлінні інформації ВАТ «Газпром», передає УКРІНФОРМ.

«Сьогодні у Бішкеку у присутності президента Киргизької Республіки Алмазбека Атамбаєва голова правління ВАТ «Газпром» Олексій Міллер і генеральний директор ВАТ «Киргизгаз» Тургунбек Кулмурзаєв підписали Договір купівлі-продажу 100% частки в статутному капіталі «КиргизгазПром», – говориться в повідомленні.

Як зазначили в управлінні інформації ВАТ «Газпром», правовою підставою для проведення цієї угоди є міжурядова угода про співпрацю у сфері транспортування, розподілу і реалізації природного газу на території Киргизстану, підписана між урядами Киргизстану і Росії в липні 2013 року. Угода ратифікована обома парламентами і набула чинності 17 лютого 2014 року. Після завершення угоди «КиргизгазПром» буде перейменоване в ТОВ «Газпром Киргизстан».

Тепер усі активи «КиргизгазПрому», у тому числі газопроводи, газорозподільні станції і підземні сховища, будуть передані «Газпрому» за символічну ціну в один долар. «Газпром» матиме виняткове право на транспортування газу територією республіки газотранспортною системою, що належить компанії. Угода укладена на 25 років, після чого, за бажання, Киргизстан зможе викупити у російської компанії свої активи.

У майновий комплекс «КиргизгазПрому» входять понад 700 км магістральних і близько 2300 км розподільних газопроводів, а також 266 газорозподільних пунктів.

Власний видобуток природного газу в республіці складає близько 20 млн куб. м на рік. Споживання газу – приблизно 300 млн куб. на рік, з яких 90% імпортується з Узбекистану і Казахстану.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua