"Геннадій Москаль провів першу нараду як новопризначений голова Луганської ОДА"

Олена ОСОБОВА
23 вересня 2014

Для участі в нараді запросили міських голів та очільників райдержадміністрацій територій, підконтрольних українському уряду. Виявилося, що найактуальніша вимога і проблема для всіх — фінанси. За словами начальника обласного фінуправління Юрія Балкового, останню зарплату більшість бюджетників Луганщини отримали у червні. Назвати загальну цифру боргу не виходить — обласне відділення Держказначейства не готує зведені звіти. До того ж, бази казначейства залишилися в Луганську.

Тож у серпні, коли казначейство офіційно відновило роботу, вдалося лише виплатити гроші на допомогу сім’ям з дітьми. Планові показники збирання податків виконуються, але вже відчутні проблеми, особливо на територіях, підконтрольних бойовикам. Звернення по допомогу до центральних органів влади поки що не знаходить відгуку. Нема грошей і на рахунках управління капітального будівництва, яке мало б вести роботи з відновлення об’єктів та інфраструктури, що постраждали під час АТО. Така сама ситуація в обласному управлінні автошляхів.

«Для мене дуже важливо з’ясувати реальну картину на Луганщині. Адже в Київ часто йдуть ура-рапорти, і, на жаль, навіть наші ЗМІ пішли в них на поводу. Інформація має бути об’єктивною», — підкреслював Геннадій Москаль, запрошуючи до виступу керівників підрозділів і відомств. Першим зі своїх завдань він назвав створення працездатної обласної держадміністрації та визначення території, що перебуває під контролем української влади.

Друге за важливістю завдання — підготовка до зими. Тут ситуація не така тривожна. За словами начальника департаменту ЖКГ облдержадміністрації Олександра Голуба, завдяки допомозі промисловців вдалося розв’язати проблему знезараження води — необхідні поставки хлору на Західну фільтрувальну станцію з Дніпропетровщини здійснено.

Звільнені міста — Сєверодонецьк, Лисичанськ та Рубіжне — найбільш успішні в плані роботи централізованого опалення, мають власні котельні та водопостачання. Майже всі райони області перейшли на автономне опалення. «На соціальних об’єктах проблеми не технічні, а економічні. Дитсадкам, лікарням, установам культури потрібне фінансування з місцевих бюджетів на оплату енергоносіїв», — зауважив О. Голуб.

Отже, з проблеми фінансів почали нараду, нею й закінчили. І про це говорив кожен з місцевих посадовців, кому під час наради надали змогу заявити про найнагальніші проблеми.

«Ми повинні бити на сполох так, щоб почули в Києві, — заявив Геннадій Москаль за підсумками першої робочої наради. — Щоправда, є в країні області, де немає війни, але ситуація ще й гірша. Але тут фактично наново створюватимемо адміністрацію в Сєверодонецьку як авторитетну установу, яка матиме повагу людей, і налагоджуватимемо життя на територіях, підконтрольних уряду України».

Серед найближчих планів нового очільника Луганщини — об’їхати всю контрольовану територію і з’ясувати, як працюють місцеві адміністрації, що роблять, де були під час псевдореферендумів.

У неділю Г. Москаль відвідав місто Щастя. Тут, як і на інших територіях (хоч місто з травня перебуває під контролем Києва), не платять пенсії й зарплати бюджетникам. Новий керівник області вже встиг на власному прикладі довести, що поки у країні АТО, в посадовців не буде вихідних, якщо не налагодять нормальне життєзабезпечення українських територій. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua