"Герман Галущенко про введення санкцій проти «Росатому»: 2024 рік стане переломним"

28 лютого

Україна активно працює з міжнародними партнерами, аби усунути перешкоди для введення санкцій проти російської ядерної галузі. Про це розповів Міністр енергетики України Герман Галущенко в ефірі Національного телемарафону «Єдині новини», передає пресцентр Урядовий портал.

За словами очільника Міненерго, питання запровадження санкцій - на порядку денному, водночас для ухвалення рішення існують об’єктивні перешкоди.

«Санкції проти російського газу та вугілля були введені досить швидко, бо можна швидко знайти цей товар на іншому ринку. В атомній енергетиці все набагато складніше. Були ключові перешкоди для запровадження санкцій у цій галузі - російське ядерне паливо і позиції росії на ринку урану», - зазначив Міністр.

Герман Галущенко пояснив, що раніше існували типи ядерного палива, монополію на виготовлення якого мала виключно росія. Відповідно це стримувало санкції.

«Цієї проблеми вже не існує. Спільно з американськими партнерами ми зробили паливо, альтернативне російському. І сьогодні вже більшість країн підписали контракти на його закупівлю. Тобто ці держави вже відходять від росії», - зазначив Міністр.

Ситуація ж на урановому ринку виглядає дещо складнішою. Герман Галущенко пояснив, що для усунення росії з цього ринку країни повинні наростити видобуток урану і зробити значні інвестиції в галузь.

«Цього року багато країн пішли вперед у цьому напрямку. США виділили на уранову галузь 2,2 млрд доларів на рік. Ми теж підписали відповідні контракти з Великою Британією та Канадою. Так, питання санкцій потребує трохи більше часу, ніж нам хотілося. Але я думаю, що 2024 рік буде переломним», - сказав Міністр.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua