"Герої живуть поруч із нами"

28 лютого 2015

Президент Петро Порошенко підписав укази про відзначення державними нагородами військових — учасників Антитерористичної операції, зокрема учасників бойових дій біля міста Дебальцеве Донецької області.

За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, високий професіоналізм, вірність військовій присязі нагороджено 340 військовослужбовців. Солдатів і офіцерів відзначено орденами Богдана Хмельницького, «За мужність», Данила Галицького та медалями «За військову службу Україні» і «За бездоганну службу».

Указом №108 за виняткову мужність та героїзм, виявлені в боях на Дебальцевському плацдармі, нагороджено 74 військовослужбовці, з яких 17 — посмертно.

Серед нагороджених — командир аеромобільної десантної роти 95-ї окремої аеромобільної бригади капітан Олександр Бордюг, який отримав орден Богдана Хмельницького II ступеня, і командир аеромобільного десантного взводу 79-ї окремої

аеромобільної бригади молодший лейтенант Павло Чайка, який вже отримує третю нагороду за час проведення АТО, — орден «За мужність» I ступеня.

Капітана Олексія Комарова нагороджено орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня (посмертно). 12 лютого поблизу Дебальцевого в розпал натиску сил супротивника він на чолі колони машин постачав боєприпаси. Конвой потрапив у засідку терористів, розпочався бій. Офіцер, попри тяжкі поранення, продовжував вести вогонь у відповідь до останнього подиху.

Навідника аеромобільного десантного взводу 95-ї окремої бригади рядового Андрія Єльчанінова нагороджено орденом «За мужність» ІІІ ступеня. 16 лютого у складі штурмової бригади солдат здійснював прорив та брав під контроль важливий напрямок відходу військових формувань. Солдат особисто сів за кермо БТРа й почав вивозити поранених бійців дорогою, яку контролювали бойовики. Після цього повернувся до бригади і продовжив виконувати бойове завдання.

Орденом Богдана Хмельницького III ступеня нагороджено старшого лейтенанта Григорія Дехтяра, який 31 січня під час виконання завдання з розблокування блокпосту в місті Вуглегірськ із групою потрапив у ворожу засідку. Попри значні поранення і травми, продовжив керування підрозділом. Завдяки професійним діям офіцера, попри натиск переважних сил супротивника, було здійснено вогневе прикриття штурмових груп і знищено вогневі точки супротивника.

Згідно з указом №109, нагороджено 266 воїнів, які виявили особисту мужність, героїзм, високий рівень професіоналізму та самовіддачі у різних бойових операціях під час АТО. 53 бійці нагороджено посмертно.

Серед нагороджених орденом «За мужність» III ступеня — механік-водій гаубичного самохідно-артилерійського взводу 72-ї бригади солдат Володимир Костенко, який бере участь в АТО із серпня. Торік 26 листопада поблизу села Гранітне Тельмановського району Донеччини солдат витягнув з підбитої під час артилерійського обстрілу машини трьох поранених військовослужбовців.

Командир бойової машини парашутно-десантного взводу тієї самої бригади Олександр Дударчук перебуває на сході з квітня минулого року. Під час виконання бойових завдань екіпаж під його командуванням знищив понад 25 добре укріплених бойових позицій та три бронетранспортери. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua