"Героїзм десанту не має забуття"

Людмила ЩЕКУН
10 жовтня 2013

У Керчі завершив роботу другий етап військово-пошукової експедиції «Вахта пам’яті». Протягом двох тижнівСолдата Олександра Башу поховають на батьківщині,  у Краснодарському краї. Фото надане Рескомом з культурної спадщини пошукові загони з Миколаєва, Запоріжжя, Красногвардійська, Севастополя, Кишинева, Керчі й Таллінна досліджували місця запеклих боїв поблизу керченських селищ Аджимушкай і Маяк.  Крім того, вперше за багато років пошуковці розпочали роботи  на Ельтігенському плацдармі — місці висадки та кровопролитних боїв Ельтігенського десанту в листопаді — грудні 1943 року. Загалом виявлено останки 32 радянських воїнів.

Як розповіли у прес-службі Рескому Криму з культурної спадщини, у рамках закриття «Вахти пам’яті» відбулася церемонія передачі на батьківщину останків уродженця Дінського району Краснодарського краю Олександра Баші, який загинув у травні 1942 року. Таку вичерпну інформацію дослідникам вдалося отримати після розшифрування медальйона.

По останки свого земляка і родича приїхали представники Дінської адміністрації, а також онуки Олександра Спиридоновича: через 70 років ще один солдат повернеться додому.

«У такий спосіб учасники військово-пошукових загонів віддають данину пам’яті загиблим, стирають білі плями з історії», — сказала  Тетяна Умріхіна, директор Керченського історико-культурного заповідника, який став одним з ініціаторів та організаторів пошукових робіт.

По завершені урочистих заходів усіх загиблих вшанували хвилиною мовчання, військовим салютом і покладанням квітів до Меморіалу героям оборони Аджимушкайських каменярень.

Рада міністрів Криму затвердила план святкування 70-річчя Керченсько-Ельтігенської десантної операції. Так, 1 листопада в Керчі відбудеться урочистий марш воїнів Керченського гарнізону та хода ветеранів війни, панахида біля закладеного каменя на місці каплиці, а також покладання квітів до братських могил, меморіалів і на воду в місцях загибелі десантних кораблів. Крім того, у місті відкриють музей історії Ельтігенського десанту, презентують військово-історичний збірник тощо. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua