"Гіпертоніки викликають «швидку» рідше"

Микола ПЕТРУШЕНКО
15 лютого 2014

На відеоконференції в Будинку уряду в. о. міністра охорони здоров’я Раїса Богатирьова запевнила, що уряд і надалі провадитиме медичну реформу. Зокрема йшлося про здобутки в розбудові екстреної допомоги, розширення  мережі перинатальних центрів. Також набуде продовження проект із запровадження державного регулювання цін на ліки для гіпертоніків.

На думку Раїси Богатирьової, пілотний проект довів свою  ефективність. Він знизив рівень самолікування, яке останнім часом набувало загрозливих масштабів. Нині кількість пацієнтів з гіпертонічною хворобою, які звернулися до лікаря та отримали лікарські засоби за його призначенням, зросла з 14 до 75,9%. Також істотно знизилася кількість викликів «швидкої» з приводу гіпертензивних кризів на 16% та кількість інсультів — на 6,4%.

Тож урядом передбачено зокрема надання можливості відшкодування вартості лікарських засобів аптечним закладам за відпущені у грудні 2013 року ліки, переміщення лікарського засобу з II у І  групу часткового відшкодування його вартості.

Держбюджетом на 2014 рік передбачені кошти на субвенцію місцевим бюджетам на часткове відшкодування вартості ліків від гіпертонії у розмірі 191 636,3 тисячі гривень.

Водночас з 1 січня 2014 року здійснюється реалізація пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на препарати інсуліну та з 1 березня 2014 року — обіг препарату інсуліну. Зокрема їх закупівля за кошти місцевих бюджетів  здійснюватиметься після декларування зміни оптово-відпускної ціни на такі препарати, яка не повинна перевищувати встановлений МОЗ граничний рівень оптово-відпускних цін на них.

21 січня 2014 року затверджено Порядок розрахунку граничного рівня оптово-відпускних цін на препарати інсуліну на основі порівняльних (референтних) цін.

Реалізація пілотного проекту не змінює Порядку призначення лікарями препаратів інсуліну та Порядку їх відпуску, а спрямована на запровадження державного регулювання цін на них, оскільки за результатами проведеного аналізу було встановлено, що регіони закуповують одні і ті самі препарати за цінами, які різняться між собою, та рівень цін у нас на них вищий, ніж в інших країнах.

З огляду на те, що нині відбувається коливання обмінного курсу національної валюти, а порядки розрахунку граничних рівнів цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою та на препарати інсуліну ∂рунтуються на гривневих показниках, міністерство розробило відповідний проект наказу, норми якого передбачають можливість оперативно щомісячно реагувати на зміни індексу цін виробників фармацевтичних препаратів і матеріалів та сприятиме забезпеченню наявності широкого асортименту лікарських засобів для лікування як гіпертонічної хвороби, так і діабету. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua